Винагорода за бажання на #LvivYoungProject

19702813_1474367725939614_4614249817843117319_o

           Молодий студент прагне розвитку. Коли настає “вік стажувань”, виникає питання куди ж піти, яку компанію та посаду обрати. Надзвичайно важко визначитись, коли ти завершив лише перший-другий рік свого навчання в університеті. Проте розрада завжди є.
          Не намагайся одразу ж ставити ціль, коли багато чого хочеш спробувати. Є багато відділів, обов’язків, посад, які Ти можеш спробувати. Таку можливість варто почерпнути в урядових закладах. Для прикладу, Львів пропонує “Перший кар’єрний крок”. Молодь будь-яких курсів стає частиною проекту, в яких вони зацікавлені. Проте, завдань мало не буває, тому на їхній основі було створено Lviv Young Project.
         Так в Тебе з’являється можливість набути перший професійний досвід, а тему вибрати самостійно. Проект відбувається один раз на рік. Команди формуються через он-лайн анкету з різних вищих навчальних закладів та молодіжних середовищ. Учасник вибирає тему, спільно з командою та відповідальною особою від ЛМР. Згодом розробляє та затверджує план впровадження. Далі відбувається навчання та наприкінці презентація підсумків. Прийти послухати та оцінити старання може будь-хто. Зазвичай, на таких подіях легко зустріти експертів міста, адже вони цікавляться новими ідеями.
          Марк Зархін, відомий ресторатор та громадський діяч на відкритті стверджував, що молодь — наше теперішнє, тому варто фокусуватись на сьогоденні. До речі, цієї середи своїми промовами надихнув і голова міста Лева.

#lvivyoungproject

           Велика сесійна зала була переповнена, уявіть, яка кількість молоді зацікавилась проектом та жадає спробувати себе в ньому.

         Що ж, власне, презентували команди, Тобі цікаво? Було 8 проектів: ІТ, Профорієнтація школярів, Література для всіх, Екологія, Майстерня міста, Аналіз кращих практик місцевого самоврядування, Dog Friendly City та дизайн уніформи для ЦНАП.

        Давайте почнемо. Безперечно, тема ІТ займає топове місце в сучасному середовищі. Тож команда вирішила вдихнути життя не в один, а три проекти. Не легкий це виклик, проте студенти впоралась з ним.

        Першим була електронна інструкція львів’янам. Ідеєю створення її було полегшення життя мешканцям міста та зацікавленим туристам. Тепер, якщо в Тебе виникне питання, до кого звертатись з питанням чи вирішенням чогось, знай, що варто лише відкрити “роботу” хлопців. Їхній вклад неодмінно допоможе в цьому. Також великою перевагою є те, що Ти можеш заочно познайомитись з відділом та їхніми обов’язками. Хочеш працювати там? Без проблем, переглянь посади й подавайся.

Другим став
єдиний стандарт ведення сторінок в соцмережах для державних установ. Що це нам дає? Впорядкування інформації. Тепер не виникатиме питань стосовно наповнення подій чи контенту. Львівська міська рада має зразок та користуватиметься ним. Приємно, що хлопців з ІТ зацікавило таке.

     Третім й останнім для цієї команди став сервіс “3 кліки” — відкрита система структури ЛМР. Він перекликається з першим проектом, виступає його доповненою частиною. Ось і переваги:

  • Ти завжди знаєш, до кого звернутись;
  • User-friendly інтерфейс. Не загубишся в користуванні;
  • Прогресивне середовище європейського міста.

       Профорієнтація школярів. Бажання та наснаги до руху потрібно виховувати змалку. Саме тому команда заглибилась в це питання. Вони особисто відвідували шкільні навчальні заклади, проводили уроки-спілкування. Охоплення заполонило ціле місце, а це 6 районів з більше ніж 140 школами. Як виявилось, сучасні підлітки мало активні. одна з проблем — недостатнє спілкування впродовж навчання. Сподіваюсь, що тепер ситуацію виправлено.

     Література для всіх: “Чи потрібні суспільству крапки над і” разом з “Простір чуття літератури: Perception”.
Варто почати з ядра, яке висвітлює проект. Інклюзія — включення всіх прошарків населення до суспільного діалогу творення міста. Особливу увагу звертали саме на людей з обмеженими можливостями.
      “Світ — перцепсія”, що це?
      Команда пройшла 4 етапи. Спочатку провели опитування інклюзії у львів’ян. Далі відбувалась дводенна дискусія з онлайн-трансляцією, що зібрала більше 4 тисяч переглядів. Третій етап був інтерактивним. Провели виставку, де можна було літературу не лише побачити, а й сприйняти на нюх, смак та слух.
Як підсумок, зробили висновки з дискусії, який помістили в буклет. Він вже доступний онлайн, а з паперовою версією можете познайомитись в центрі міста.
      “Потрібно робити з нами й для нас”, — гасло, що супруводжувало весь проект.
       Інклюзія — це не стан, а процес.

      Екологія. Важливим питанням, яким, мабуть.ю переймаєшся і Ти, зайнялась команда відчайдухів. Вони почали з парків та водойм. Провели серію еко-лекцій. Розповіли львів’янам на свіжому повітрі як краще дбати про навколишнє середовище. Лише освітнім аспектом справа не завершилась. Також вони пофарбували міст на Пісковому озері, що так люблять містяни та туристи. Тепер парк виглядає ще краще.

      Майстерня міста. Складне завдання стояло перед командою: зробили місце для реалізації ручного мистецтва. Вони посприяли, щоб у Тебе було єдине місце для воркшопів, хендмейд ком’юніті. Простір креативу тепер точно заполонить місто. Хлчеш знайти однодумців — Тобі туди. Будь-хто зацікавлений млєе внести власну лепту в розвиток. Просто спробуй.

      Аналіз кращих практик місцевого самоврядування. Хто не любить тримати справи впорядкованими, особливо, якщо вони стосуються міста. Команда взяла на себе можливість проаналізувати та порівняти методи та практики. Вони знайшли рецепт найкращих, які можуть з легкістю допомогти вирішити проблеми. Прагнеш знати, що ж це? Випробуй себе на Lviv Young Project та дізнайся. Можеш навіть долучитись;)

     Dog friendly city. Молодь разом з ЛКП “Лев” слідкували за тваринами, шукали власників безпритульним собакам, які потім пройшли догляд у ветеринарів. Також покращили місце прогулянки з тваринами. Програма передбачає надання інформації по догляду за домашніми улюбленцями та хвостатими жителями ЛКП “Лев”. Хочеш долучитись? Вперед.

    Дизайн уніформи для ЦНАП. Усі ми хочемо оточити себе красою, а особливо коли у ній представники міського самоврядування. Команда дівчат працювали старанно. Було розроблено близько 80 ескізів. З них вже навіть є затверджений. Тепер чекаймо представників центру надання адміністративних послуг в оновленому одязі, що милуватиме око.

19800931_1474359909273729_5881312119530912573_o
      “Насправді, моментами було важко”, — стверджує координатор проекту Оксана Кутна. Проте, які б труднощі не з’являлись на Твоєму шляху, завжди йди напролом, пробуй, падай, вставай та отримуй своє. Немає кращого відчуття як власний розвиток. Хочеш щось — йди до цього. Вперед!

 

...то поділися з друзями:)
  • 8
    Shares
  • 8
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх