Чому навчання ‒ це нова прокрастинація

Чому навчання ‒ це нова прокрастинація

На просторах Інтернету ми щодня зустрічаємо десятки оголошень про найрізноманітніші курси, безліч пабліків в соцмережах публікують списки книг, які треба прочитати до 30, щоб стати успішним, мотиваційні відео про бізнес та лідерство на  TED  набирають мільйони переглядів…та чи є у них сенс? Макс Лукоминський, СMO Slice Planner, вважає, що навчання заради навчання ‒ нічим не краще за прокрастинацію. Краще навчатися, не читаючи чужих історій успіху, а намагаюсь створити свою власну. Публікуємо переклад його провокаційної статті , яка нещодавно вийшла на Medium.

Величезний світ онлайн-курсів, блогів, соціальних мереж, безкоштовних електронних книг, подкастів і вебінарів надає найкращі можливості для розширення своїх знань практично у будь-якій сфері, яку ти тільки можеш уявити.

Завдяки технічному прогресу і миттєвому доступу до інтернету, тепер кожен може навчатися не виходячи з дому. Здається, що було б нерозумно не скористатися цією можливістю, щоб поліпшити свої навички та знання.

Більше того, ти змушений це робити, оскільки сучасний світ підняв планку вище, ніж будь-коли до цього. Він буквально задає тобі темп, не дозволяючи зупинятися.

Не дивно, що ти намагаєшся бути скрізь і робити все. Без сумнівів, ти робиш все можливе, щоб збирати маленькі шматочки інформації з якомога більшої кількості каналів, тому що ти боїшся, що відстанеш, якщо зупинишся.

У підсумку ти входиш у режим постійного навчання. Ти не можеш дозволити собі пропустити щось і намагаєшся прочитати кожну книгу, яка потрапляє тобі у руки. Ти слухаєш кожеш подкаст, який твій смартфон може завантажити і пройти усі онлайн-курси, які можеш дозволити собі фінансово.

Загалом, ти навчаєшся. Якомога більше, якомога інтенсивніше.

Ти дізнаєшся як написати і опублікувати нову книгу. Ти дізнаєшся, як запустити успішний блог. Як досягнути цілі на Kickstarter. Як збудувати наступного “єдинорога”. Як знайти роботу мрії. Як успішно продавати тисячі товарів на Amazon. Як отримувати мільйони доларів пасивного доходу.

Проблема в тому, що ти робиш все, але не дієш.

Усі ці речі наближають тебе до того, що ти хочеш досягнути. Більше знань не зроблять тебе впливовішим, сильнішим, успішнішим, поки ти не почнеш їх застосовувати.

Головний секрет успіху ‒ не надмірні знання, а вміння їх застосовувати.

Знання марні без практичного застосування.

Чи потрібно згадувати, що навчання має велике значення? Але справа в тому, що воно має прийняти абсолютно нову форму зараз. Ти повинен перестати вчитися на чужому досвіді, знаннях, невдачах і перемогах та почати вчитися на власних помилках, пригодах, досягненнях, сміливих вчинках.

Навчання стало основним трендом 21 століття. Шкода, що воно також стало ще однією формою прокрастинації.

Ти свідомо відкладаєш перший крок, обгрунтовуючи це бажанням розширити свої знання та дізнатися щось нове. Ти переносиш дату початку, пояснюючи це бажанням отримати нові навички, які допоможуть досягнути успіху швидше. Ти відтягуєш, намагаючись досягнути власних очікувань, бо діяти самостійно набагато важче, ніж читати чиїсь історії успіху.

Окрім того, ніхто не дорікне тобі за витрачений час. І ти відчуваєш себе комфортно, залишаючись в межах цієї зони простоти і  зручності. Суть в тому, що ти вже знаєш достатньо для того, щоб розпочати. Насправді, немає того, що ти ще маєш вивчити, щоб зробити перший крок.

Прийми істину. Не важливо наскільки хороші твої теоретичні знання, ти будеш стикатись з великими труднощами у їхньому застосуванні. Тобі доведеться вирішувати проблеми, які не були раніше описані в книжках. Тобі доведеться шукати рішення і придумувати спонтанні відповіді, про які, напевно, ніхто не думав. Тобі доведеться створити свій власний шлях до успіху.

  • Не навчайся через споживання. Навчайся через створення.
  • Не навчайся через дослідження. Навчайся на практиці.
  • Не навчайся через слухання. Навчайся через говоріння.
  • Не навчайся через читання. Навчайся через писання.
  • Перестань відкладати. Дій!

Перетвори процес навчання із суцільних зволікань у неспинний процес поглинання безцінних знань, заснований на власному досвіді. Це може здатись нелогічним, але старі методи навчання затримують тебе.

Постійне навчання, визначення цілей, мислення, уявлення свого шляху до цілі не наближать тебе до неї. Дії наближать.

Ти можеш сидіти і досліджувати, досліджувати та ще раз досліджувати, в той час як хтось інший отримує величезні нагороди за свою плідну та важку роботу.

Перестань вчитися. Наберись сміливості зробити перший крок і здобувати досвід.

...то поділися з друзями:)
  • 87
    Shares
  • 87
    Shares
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх