І сміх і сльози: професія ведучого

38810733_275920853006393_5996563949183565824_n-min

Привіт Тобі. Ти читаєш першу статтю у межах спецвипуску «Професія під мікроскопом». Ми розмовляємо з професіоналами своєї сфери, щоб розповісти Тобі з перших уст про особливості галузі, необхідні навички та перспективи розвитку. У нас немає виключень: говоримо про класичні та сучасні сфери на ринку працевлаштування. Сьогодні мова піде про івент-індустрію та професію ведучого.  Для цього STUDLAVA поспілкувалась з Дмитром Корнелюком.

Дмитро — ведучий по житті та менеджер за освітою. За його спиною 10 років у КВК, 8 років у івент-індустрії. Виявляється, ведучий — це не лише про сміх, а й про важливі планування, написання сценаріїв та вихід з критичних ситуацій.

Про галузь роботи
Івент-індустрія — складна галузь.
38867314_709558199399210_1134238336739704832_n

«Тут потрібно ламати кригу».

Ззовні все виглядає дуже просто та весело, а на практиці не так. Люди перед початком свята через надлишок емоцій гостро сприймають будь-які ситуації (навіть колір підсвітки залу чи не та фонова пісня — може спричинити певну реакцію). Потрібно вміти увійти в їхню ситуацію, зрозуміти та допомогти.

Для того, щоб бути класним ведучим, якого будуть запрошувати ще і ще, необхідно багато працювати як з людьми так і над собою.

Найважливіші критерії в професії:

          Стресостійкість (як риса характеру)
Хтось народжений керувати (бо стресостійкий), а хтось виконувати і це абсолютно нормально. Є люди, які стають генеральними директорами, а є люди творчі, яким комфортно працювати під керівництвом. Для прикладу, всім знана компанія Apple. Стів Джобс, як творець «Яблука», згуртовував людей навколо бренду, хоча є Стів Возняк — «чувак, який створив Мак» та розробив продукцію, що прославила компанію.

          Стійкість до емоційного вигорання
Ти ділишся позитивною енергією зі 100-200 людей та не потрібно завжди чекати віддачі енергії взамін, адже це утопія. Варто навчитись відновлюватись, щоб знову і знову поринати в атмосферу свята.

Як це зробити: Можна поговорити з рідними, сходити в спа й відновитись фізично, а можна подорожувати. «Я особисто багато подорожую». Без подорожей Ти залишаєшся у звичних рамках, а подорожуючи, є можливість вийти за межі свого звичного світосприйняття. Тому це не лише для відновлення і відпочинку, але й для того, щоб завтра бути кращим, ніж сьогодні і на голову кращим, ніж був вчора. Дмитро ділиться, що саме після відвідин нових країн у нього з’являються свіжі ідеї, щоб будь-яке свято було особливим та не схожим на інші.

          Вміння ламати кригу з людьми
Йдеться про комунікацію як вроджену рису. Ти маєш йти на контакт, допомагати людям впоратись з переживаннями, щоб вони насолодились власним святом. «Був випадок, коли наречена розплакалась,бо падав дощ і вона забруднила сукню. Навіть в таких ситуаціях Ти маєш побути психологом та допомогти розставити пріорітети у сприйнятті власного свята.
_________________________
Навички, які можна розвинути:

  •         Фізичні дані;
  •         Талант;
  •         Харизма;
  •         Почуття гумору;

«Бути класним в малій компанії друзів і бути класним перед 100-200 людей — велика різниця.»

Кар’єрний старт
38768540_2264525553562573_5018721379034333184_n

«Всі зорі зійшлись в одну лінію».

В комплексі все те, що дав Дмитрові університет — зробило те, ким він є зараз.

Дмитро навчався на менеджменті організацій та адмініструванні. Здобувати освіту було не складно, що давало змогу розвиватись як особистість: грати в КВН, який показав, що таке справжній публічний виступ, як жартувати над собою та як поводитись перед широкою аудиторією.

Професійні обов’язки
Підготовчий етап — поспілкуватись з людьми, дізнатись як вони бачать своє свято, допомогти їм зробити його кращим. Є багато роботи: люди заповнюють анкети, адже Ти маєш їх зрозуміти та пропрацювати сценарій.

Етап проведення — залишається підсумувати попередню роботу та використати їх в дії.

Зарплатні очікування
Все залежить від людини. За проведене весілля Ти можеш отримати як 1 000 грн так і 30 000 грн. Все залежить від того чи Твого рівня, авторитетності  “світі ведучих”.

Особливості професії
Професія ведучого має багато підводного каміння.
З недоліків: в той момент, коли всі відпочивають, Ти працюєш. Поняття гнучкого графіку та робочого дня видозмінені. Потрібно завжди мати план Б та продумувати виходи зі стресових ситуацій. До того ж, потрібно слідкувати за голосом й прислухатись до правила 3Г і 1Х, тобто не їсти гострого, гарячого, газованого та холодного. Для прикладу, Дмитро 6 років майже не вживає морозива.

З хорошого: Ти даруєш людям свято, невимушену атмосферу, яку вони ще довго будуть пригадувати. Спілкуєшся з людьми, дізнаєшся їхні проблеми та вирішуєш їх. Ти даруєш настрій і легкість, коли інші панікують та бачиш щирі усмішки на обличчі.

 

Поради
38758773_261012554625525_8809023987620249600_n
«Потрібно не боятись показати свою слабку сторону та посміятись з неї». Про це Дмитро також згадував на TedХ #productivity. Івент-індустрія для сильних людей і тільки сильні люди не бояться здатися слабкими — якби це дивно не звучало. Для того, щоб почувати себе впевнено:

          Виходь з зони комфорту. Студентське життя — не безтурботні 5 років навчання. Дмитро переїхав з рідного Ковеля до Львова, спеціально жив у гуртожитку для того, щоб повністю відчути як проходить студентське життя. На 4 курсі він влаштувався ведучим у ресторані, де протягом 2 років проводив всі вечірки. Він сам про себе турбувався.

          Думай про перспективу. Попри роботу ведучим в ресторані Дмитро мав проблеми з голосовими зв’язками через те, що багато працював у несприятливих умовах. Зрозумій, що Ти не будеш все життя працювати на вечірках. Вчись не гнатись за грішми, а гнатись за знаннями та досвідом, які допоможуть Тобі стати професіоналом.

Приготуйся до змін #Спробуйсебе

...то поділися з друзями:)
  • 119
    Shares
  • 119
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх