Концентрація сесії в організмі

сесія

Ну що, ідемо сьогодні в кіно?   Щось я не знаю, у мене просто сесія.

Може погуляємо? — Пробач не можу, Ти ж знаєш. Сесія.

Чого такий похмурий? — Сесія.

Звісно, перший літній місяць — це радість від теплої сонячної погоди, від того, що семестр от уже на фінішній прямій, але часто останні метри стають найскладнішими на цій університетській дистанції. Як же не збитись з дихання і переможно дійти до кінця, коли всі подразнюючі фактори (на кшталт озера, шашликів, поїздки в гори) згуртувались проти Тебе? Ми підібрали кілька простих порад, як зібратися силами та не падати духом у цю гарячу пору. Отож, поїхали!

Головною проблемою іспитів: потрібно вкласти собі у голову на ці “кілька хвилин позору” (себто сам іспит) усю інформацію, яку мав би вчити протягом семестру, а то й року. Якщо мова йшла б лише про систематизацію уже здобутих знань — це одне, але будьмо реалістами — левова частка цвіту нашої нації (себто ми) відкладає все до останньої і рокової “ночі перед екзаменом”. Тут потрібне щось середнє між енергетиком, який окриляє і валеріаною, яка приземляє.

Маємо надію, що в Тебе часу трохи більше ніж одна ніч, тож пропонуємо випробувати наступне:

1. Вчись на коротких дистанціях

Коли перед Тобою на аркуші паперу понад 50 обширних запитань, важко не почати панікувати і не метатись від одного до іншого питання аби “хоча б в загальному прочитати”. Дана стратегія приречена на фіаско.

Для того аби дати голові відпочити і не перенапружувати себе зайвий раз пропонуємо скористатись старим добрим таймером, щоб відміряти для себе короткі відрізки часу, коли Ти будеш напружено вчитись. Під “напружено вчитись” мається на увазі, що Ти відмежовуєшся від соцмереж, телебачення, походів на кухню і т.п. і просто вчиш, те що на порядку денному. Після того як пролунає сигнал таймера, можеш ненадовго робити щось звичне: перевірити сповіщення, зробити чай, а потім знову повертатись до навчання. Чим це добре?

  • Ти не відволікаєшся на зовнішні фактори, які подвоюють, а то й потроюють час навчання;

  • Ти знаєш, що не сидиш цілу вічність за конспектом, а всього пів годинки і потім можеш відволіктись;

  • Ти можеш завантажити класний додаток-трекер з ненав’язливою музикою, звуками природи, які стануть приємним доповненням Твого робочого простору.

Ще одна порада: краще не переходити відмітку 40 хвилин на один “прийом знань”, тому що після цього часу концентрація починає різко знижуватись і Ти повертаєшся до звичного режиму панічного ковтання інформації.

2. “Розмальовка-антистрес”

Зараз у мережі багатьох книгарень значної популярності набули такі собі розмальовки, які мали б допомагати відволікатись та долати поганий настрій. Малювання взагалі, кажуть, дуже допомагає при стресі і часто його використовують на рівні з терапією. Проведи таку ж терапію у себе в конспектах лекцій.  

Виділяючи головну інформацію, тези, які Тебе зацікавили або ж викликали додаткові запитання, Ти допомагаєш собі запам’ятовувати. Таким способом Ти аж ніяк не забираєш свій час, а робиш його ефективним. В ідеальному варіанті, якщо предмет дозволяє, Ти можеш навіть малювати схеми у різних кольорах чи асоціограми, ілюструвати невеличкими зображеннями чи піктограмами. Повір, коли Ти потягнеш білет на іспиті, то згадаєш радше, що поставив десь якусь специфічну відмітку біля конкретного питання, аніж те, що “Ти десь мав то читати”.

концентрація сесії в організмі

3. Режим “офісний планктон”

Часта проблема із налагодженням навчального процесу полягає у тому, що немає чітко прописаних часових рамок, коли Ти вже не маєш занять в університеті. В такому разі, коли раптом накриває занадто багато свободи, то середньостатистичний студент, з того щастя, просто не знає, як правильно розпланувати свій графік. Для того аби якось організувати себе у сучасний час надмодних фрілансерів, можна спробувати переселити себе у образ “офісного планктону” із чітко визначеним робочим графіком. Ніхто не змушує сидіти Тебе восьмигодинну робочу зміну. Суть у тому, щоб дати мозку зрозуміти, що “ми на роботі і це час для важливих справ”. Виберіть години у які Ти, начебто, на роботі і приділяй виключно цей час навчанню. Ти не можеш піти гуляти чи дивитись серіал — Ти ж на роботі!

Перевага такого підходу полягає в тому, що Ти чітко розділяєш навчання і подальший вільний час, а не змішуєш все в одне, при цьому як не навчаючись так і не відпочиваючи як годиться.

4. “Світська бесіда”

Якщо вже ну дуже важко розлучитись із друзями в цей нелегкий сесійний період — не розлучайся. Навіть якщо Ти дуже совісна і навіть добросовісна людина, це не означає, що не можна використати своїх близьких — звісно ж лише з благими намірами! Ще один спосіб швидко і ефективно вивчити матеріал — це проговорити його. Неважливо, який формат його представлення Ти обереш: діалог з одногрупником, фронтальну лекцію для незацікавленого знайомого чи цілу мультимедійну презентацію для себе коханого(-ї). Головне проговорити все, що Тебе цікавить. Таким чином Ти:

  • Виокремиш, що Тобі не зовсім добре дається;

  • Зможеш вибудувати логічну послідовність інформації, як її краще представити;

  • Банально почуватимеш себе більш впевнено на самому іспиті, адже “Ти це все вже раніше розповідав”.

І наостанок — все, що вчиться до сесії, не повинне бути використане лише у рамках сесії! Якщо Ти прагнеш працювати в подальшому по спеціальності або ж знаєш, що Тебе більше цікавить, що необхідно знати і також уже зрозумів із яких предметів необхідні знання можна витягнути — витягуй. Оскільки, хто б що не говорив, але працюємо ми, навіть, коли здавалося б що це для університету, все ж на себе. Так хай ця сесія стане внеском, ще й у розвиток твоїх організаційних здібностей та стресостійкості 😉

...то поділися з друзями:)
  • 14
    Shares
  • 14
    Shares
Записи створено 10

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх