Лідерами не народжуються, ними стають!

fabrizio-verrecchia-202402-min

Багато років вчені досліджують питання походження лідерів. Дискусія з цього приводу призвела до поділу думок. Одні вважають, що це вибрані люди, які народжуються з унікальним набором лідерських здібностей. Інші ж переконані, що лідерами стають за допомогою навчання, розвитку та власного зростання.

Уоррен Бенніс провів значну кількість часу, вивчаючи поняття лідерів та лідерства. Після того, як він здійснив безліч досліджень з цього питання, прийшов до наступного висновку:

“Найбільший міф про лідерство це те, що ними народжуються, тобто, що лідерство генетичний фактор. Цей міф стверджує, що деякі люди мають харизматичні якості, яких немає у інших. Це нісенітниця, все навпаки: лідерами не народжуються, ними стають.”

Завдяки цілеспрямованим зусиллям, напруженій роботі та щоденним діям вони досягають свого.

Звісно, є певне генетичне підгрунтя, яке може допомогти прискорити особистісний розвиток, проте немає ніяких доказів того, що лідерство закладене у нас.

Ось дослідження, які стосуються становлення лідерства:
1. Стать відіграє дуже малу роль у різниці схильності лідерського потенціалу жінок та чоловіків. Дослідження показують, що жінки є більш ефективними лідерами, ніж чоловіки, проте все має своє пояснення. Це відбувається внаслідоктого, що до жінок застосовують більш жорсткіші вимоги при прийнятті на керівні посади.

2. Лідери можуть бути різними. Існує надзвичайно мала кількість характеристик, які передбачають потенціал. Дослідження показали, що люди більш гнучкі до зміни обставин швидше отримають лідерські навички. Вони краще пристосовуються соціально.
3. Здатність до лідерства, як і будь-яка інша характеристика людини є поєднанням внутрішніх(генетичних) та зовнішніх факторів. Звісно, деякі люди  народжуються з лідерськими задатками. Дослідження показують, що приблизно у 30% 60%  керівників поведінка очільника є набутою. Тобто в основному лідерство складається з набору навичок, які можна отримати в процесі навчання.

Якщо Ти запитаєш в керівника секрет його успішного лідерства, точно не не почуєш історії про народження людини з унікальним набором якостей.

Натомість він розповість Тобі про власну боротьбу:, труднощі, які повинен був витримати під час навчання, щоб мати місце під сонцем сьогодні .

...то поділися з друзями:)
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх