Покоління Z: працівники, яких варто боятися?

Покоління Z: працівники, яких варто боятися?

Ми чули про покоління бейбі-бумерів, багато читали про мілленіалів, звідкись пам’ятаємо гарну назву “втрачене покоління”. А от про покоління Z і Альфа нам відомо небагато. Постараємося заповнити пробіли: про те, як покоління Z, яке народилося зовсім недавно, змінить робочий процес в майбутньому, — читайте у нашій статті.

Часто, межі між поколіннями досить розмиті. Нерідко виходить так, що на своєму робочому місці нам доводиться працювати з великою кількістю людей різного віку. Ми всі живемо в один час, тому повинні взаємодіяти одні з одними, незважаючи на те, що інколи наші навички і кваліфікація суттєво відрізняються.

Дослідники демографії, виділяють 8 поколінь населення світу:

  1. Втрачене покоління (Lost Generation) — народжені в 1880-1900 роках.
  2. Найвеличніше покоління, покоління споживачів (The Greatest Generation) — народжені в 1901-1924 роках.
  3. Мовчазне покоління (Silent Generation) — народжені в 1925-1945 роках.
  4. Бейбі-бумери (Baby Boom Generation) — народжені в епоху демографічного вибуху, в 1946-1964 роках.
  5. Покоління Х (Generation X) — народжені в 1965-1982 роках.
  6. Покоління Y, мілленіали (Generation Y) — народжені з 1983 до середини 1990-х років.
  7. Покоління Z (Generation Z) — народжені з середини 1990-х до 2010 року.
  8. Покоління Альфа — народжені після 2010 року. Передбачається, що так будуть називати представників цього покоління, які народилися до 2025 року.

Робочий процес до 2020 року будуть відображати чотири покоління: бейбі-бумери, покоління X, покоління Y, покоління Z. Тривалість життя у них вища ніж у втраченого, найвеличнішого і мовчазного поколінь.

Збільшення тривалості життя свідчить про те, що трудова кар’єра також продовжиться. Як це відіб’ється на робочому процесі? Вже відомі деякі прогнози.

Перевага расових і етнічних меншиин

Згідно з дослідженнм, у білих жінок дітородний період значно коротший, ніж у представниць інших расових меншин. Звідси ж і висновок про те, що біле населення старіє набагато швидше.

Покоління Z і покоління Альфа — дійсно, величезна демографічна сила, і в майбутньому людство буде серйозно від них залежати. З точки зору трудових ресурсів ситуація така: більшість представників покоління бейбі-бумерів вже досягли пенсійного віку, але все ще продовжують працювати. Однак вони поступово втрачають своє соціальне і професійне панування, поступаючись місцем представникам молодших поколінь.

Битва поколінь

Конфлікт між представниками різних поколінь може виникнути через суперництво за ресурси. Кого повинен підтримувати уряд: молодь та спрямувати всі сили на розвиток і фінансування сфери освіти, або, навпаки, їм слід звернути увагу на представників «старої школи» і забезпечити гідне завершення трудової діяльності разом з відмінною організацією охорони здоров’я?

До 2020 року чисельність працівників, вік яких перевищить 55 років, значно зросте. Їй доведеться ділити свій робочий простір з молодими колегами, в яких інший підхід до роботи. Тому не виключено, що будуть виникати конфлікти через нерозуміння цінностей та абсолютно інше виконання завдань.

Хто такі люди покоління Z?

Покоління Z  відрізняється від усіх попередніх поколінь. Його представники настільки пов’язані зі світом цифрових технологій, що деякі дослідники називають їх “мутантами”.

Соціальні мережі? Звичайно. Книги? Скоріше ні. Відеоігри? Однозначно. Спорт? В жодному разі. Швидкість? Так. Терпіння? О, ні. Зараз ми в загальному змалювали характеристики представника покоління Z — незалежного, впертого, прагматичного, того, який завжди знаходиться в русі.

Буденне життя

Представники цього покоління хочуть отримувати все і відразу. Вони звикли шукати в Інтернеті інформацію, яка є для них невідомою, готові купувати дорогі смартфони, але в той же час, не хочуть платити за фільми чи музику, бо їх можна завантажити безкоштовно. Майже все нове люди Z дізнаються з соціальних мереж.

Друзі і віртуальне життя

Людям покоління Z зручніше спілкуватися онлайн, а не особисто. Друзі в соціальних мережах не менш важливі за справжніх. Вісім з десяти представників покоління Z зареєстровані в соцмережах, і вважають своє віртуальне життя не менш вагомим, ніж реальне.

Знання, інтереси, вміння

Не одноразово представники цього покоління бачили як величезна кількість технологій і гаджетів старіли, а на зміну приходили нові. Саме тому в них сформувався особливий підхід до навчання: люди покоління Z  почали займатися самоосвітою. Вони не будуть чекати поки хтось запропонує їм допомогу, а просто зайдуть на Youtube і подивляться навчальне відео.

Дослідження стверджують, що представники цього покоління проводять за комп’ютером в середньому три-чотири години. Вони живуть в постійному страху, що пропустять щось важливе. Їх навіть мучить думка про те, що щось нове  і захоплююче пройшло повз.

Соціальні мережі — їх головний наркотик. Facebook, стрічка з фотографіями, які постійно оновлюються в Instagram, блискавичні повідомлення в месенджерах, всюдисущі  Twitter, Tumblr, відеоблогінг…Вони з легкістю шукають інформацію і думають , що з Інтернетом можуть практично все.

Однак це відображається на уважності: швидкість сприйняття інформації зростає, а концентрація уваги постійно знижується. Вони мають звичку проводити очима, а не запам’ятовувати. Від цього часто страждає процес навчання.

Покоління Z і робота

Це те покоління, яке хоче створити власну компанію, керувати власним бізнесом. Представники цього покоління не хочуть бути простими службовцями, вони хочуть ставати приватними підприємцями. Приблизно 76% молодих людей хотіли б перетворити своє хобі в основне джерело доходу. Вони також допускають можливість, що зможуть прославитися за допомогою соціальних мереж.

Вже скоро представники цього покоління почнуть (або вже почали) свою трудову діяльність, тому важливо враховувати які цінності і ідеали вони можеть внести у робочий процес.

Ось 5 найважливіших речей, які потрібно знати кожному керівнику, щоб продуктивно працювати з наймолодшою групою працівників.

  1. Вони дуже чесні

    Більшість представників покоління Z вважає, що чесність — одна з найважливіших лідерських якостей.  Це покоління шукає лідерів, які чітко і цілісно бачать організацію робочого процесу. На відміну від попередніх поколінь, вони розглядають лідерство як привілей. А це означає, що керівники та менеджери повинні дійсно працювати і досягати успіху, щоб довести свій авторитет і компетентність, перш ніж зможуть завоювати довіру покоління Z.

  2. Вони мають підприємницький хист

    Більшість представників цього покоління мають підприємницький хист, але це не означає, що всі як один, хочуть мати власний бізнес. Їхня увага швидше сконцентрована на досягненні певного результату і вимірюванні користі від того чи іншого завдання. Для них важливо мати уявлення про те, як поточні щоденні завдання вплинуть на довгострокові перспективи компанії. Це покоління може працювати більше і старанніше, ніж попередні, але керівникам важливо давати зрозуміти, що внесок співробників покоління Z має велике значення.

  3. Вони не люблять жорсткий графік

    Вони не зацікавлені в п’яти-шестиденному робочому тижні, їх більше приваблює вільний графік. Представники покоління Z не відчувають себе прив’язаними до конкретного робочого місця, бо знають, що працювати можна звідусіль, де є Інтернет і комп’ютер. Показником ефективності роботи для них виступає конкретний результат, а не вісім годин щоденного перебування в офісі за робочим столом.

  4. Вони віддають перевагу обговоренню проблем особисто

    Незважаючи на те, що людям цього покоління простіше спілкуватися онлайн, багато питань вони хочуть обговорювати особисто зі співрозмовником. Таким чином вони створюють нові і зміцнюють існуючі соціальні контакти, які забезпечують їм гарантію того, що вони потрібні і важливі в трудовому колективі.

  5. Вони знають чого хочуть

    Їхні кар’єрні і життєві цілі починають формуватися у дуже юному віці. Згідно з дослідженнями, близько 50% представників покоління Z, закінчуючи школу, вже знають чим хочуть займатися в майбутньому.
    На відміну від покоління Y,  покоління Z не прагне змінити роботу відразу ж після того, як їм щось не сподобається. Вони планують залишатися в одній компанії тривалий час, а не стрибати туди-сюди, намагаючись знайти ідеальне місце.

 

...то поділися з друзями:)
  • 37
    Shares
  • 37
    Shares
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх