Професія під мікроскопом: Архітектор в урбаністиці

39398715_2077187858960021_368534333167763456_n

Що потрібно знати аби бути класними архітекторами, які є хмари розвитку у професії, коли починати працювати? Своєю думкою ділиться головний архітектор Львова Юліан Чаплінський
_
_________
Ми продовжуємо спецвипуск “Професії під мікроскопом”, де розповідаємо Тобі про традиційні (та не дуже) спеціальності. Розбираємо, які навички потрібні для реальної роботи в сфері та їхні альтернативи. Перша стаття була про професію ведучого, сьогоднішся про фах архітектора. Тримай професійну інструкцію.

“Архітектура — це НЕ наука і мистецтво, як каже нам Вікіпедія, а процес і результат планування”.

Про професію

Архітектура складається з кількох хмаринок (галузей):
– Урбаністика і містобудування.
Передбачає роботу з візуалізацією: малювання схем, діаграм для швидкого пояснення змісту проекту, його особливостей.
Для роботи у цій сфері потрібно володіти креслярськими програмами: AutoCad, ArchiCad.

– Робота з об’ємами
Проектування житлових та громадських просторів: будинки, школи, садки, бібліотеки, медіатеки, зони спорту та відпочинку.
У цій сфері Твоїми нерозлучними друзями стануть AutoCad, Rhinoceros 3D, MicroStation  (предметний дизайн).

– Інтер’єрне проектування
Галузь має інший масштаб впливу, на відміну від двох попередніх, Ти дієш більш локально. Розробляєш планування приватних будинків, створюєш ландшафтний дизайн.
Для роботи необхідно вміти користуватись такими програмами як Sketch Up, 3D Max, ArchiCad.

“Студенти-архітектори часто йдуть в інтер’єр, бо він найпростіший і не вимагає сертифікату чи ліцензії”.


Обов’язки архітектора
В основу будь-якої “хмаринки” (галузі) архітектури стоїть планування: не лише намалювати генплан та знайти формулу, а зробити глибокий урбаністиіний аналіз. Це включає в себе також і передбачення майбутніх потреб жителів.


“Архітектор має думати не ділянками категорій, а з аналізу половини міста, де знаходиться об’єкт. Враховувати як все виглядатиме в контексті вулиці.”

Тренди галузі: соціальна архітектура. “Її ще мало, але на неї вже є попит”. Це проектування для садків, шкіл, бібліотек, громадських просторів. 

39245694_282423705873093_3020241416526757888_n

Для прикладу “Під час проектування центру Шептицького ми провели близько 5-ти зустрічей лише зі спільнотою УКУ. Там були всі: від ректорів, студентів до прибиральниць, адже кожен використає це місце для власних потреб.”
Архітектор майбутнього є в центрі уваги. Архітектор – соціальний менеджер зі знанням міста.

Коли починати працювати?
Все залежить від студента, хоча чим раніше, тим краще. “Я почав працювати на 2-ому курсі, займався не цікавою і не творчою роботою, щоб набити руку. На 3 курсі я мав рік досвіду, зрозумів, як все працює в реальності, вивчив кілька програм. Це були важкі часи: до обіду на парах, з обіду до вечора на роботі. Це було виснажливо, але я не жалію. Це теж була наука. На 5 курсі я почав фрілансити. Заробляв більше, але воно мене швидко змучило. Фріланс “пускає коріння”, коли на Твоєму столі ноутбук, кава, піца, папери. Ти працюєш в режимі сон-робота-їжа-сон-робота. Такий стиль життя тримає Тебе на місці.”

Як стати професіоналом?
Окрім того, щоб працювати та відточувати власну майстерність, студенту потрібно 3-5 років попрацювати, щоб його проект збудували. Тоді до Тебе приходить розуміння як проект побило життям та що залишилось в кінцевому етапі від ідеї. Це дає Тобі реальне розуміння потреб.

Зарплатні очікування
Студент може розраховувати від 300 до 1000 у.о., в залежності від знань, обсягів виконання робіт та компанії.

Архітектура — відчуття ритму життя. Краще знати 50 програм, відточувати власну майстерність, братись за будь-які проекти, аби перетворити теорію в реальність та бачити як все працює в Твоїх руках.

Хороший архітектор, якого хоче ринок аналітик-соціолог, який не просто створить проект, а передбачить майбутні потреби жителів. Архітектор це модератор, який залучає фахівців-інженерів, конструкторів, соціологів, технологів, мешкаців, ГО.  

Не сиди на місці, розвивайся. #Спробуйсебе

...то поділися з друзями:)
  • 5
    Shares
  • 5
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх