Прийди готовим на співбесіду: зосередься на своїх сильних сторонах

Прийди готовим на співбесіду: зосередься на своїх сильних сторонах

Які ключові факти про себе ти хочеш розказати на співбесіді? Визнач їх, зосереджуючись на своїх сильних сторонах.

Що ти можеш запропропонувати роботодавцям? Чому роботодавець повинен обрати тебе, а не когось іншого? Що змусить людину, яка проводить співбесіду, запам’ятати тебе після розмови з усіма потенційними кандидатами?

Мова іде про те, чи твоя кваліфікація, знання і навички зможуть вирішити проблеми компанії. Твоє завдання переконати людину, яка проводить співбесіду, що ти зможеш знайти рішення, яке їм потрібне.

Наведи свої аргументи

Визнач п’ять своїх сильних сторін і зосередься на них впродовж співбесіди, так буде простіше змусити запам’ятати тебе. Ти можеш підготуватися до співбесіди, виділивши 5 своїх найсильніших сторін та зівставивши їх з вимогами вакансії. Після того подумай як можна це подати  під час співбесіди.

Спеціалісти, які пишуть промови для керівників вищих ланок, радять спочатку сказати аудиторії про що буде йти мова, а пізніше зосередитися на кожному пункті. Для людей типово казати “Який чудовий виступ”, а через 5 хвилин навіть не пригадати про що йшлося. Якщо вони зможуть повторити 2 тези з промови ‒ це велике досягнення. Повторення є надзвичайно важливим, бо ти можеш забути щось, коли проговорюєш текст вперше. Завжди повертайся до головної думки свого виступу.

Ти можеш використати модель виступу для своєї самопрезентації. Подумай над шляхами представлення своїх ключових переваг під час співбесіди. Наприклад, ти проходиш співбесіду на посаду, яка вимагає сильних організаційних навичок.

Перше питання, яке тобі поставлять “Розкажи мені про себе”. Відповідаючи на це запитання, ти маєш назвати свої організаційні навички. “Одна з моїх сильних сторін ‒ це бути організованим. Якщо Ви запитаєте моїх колег, вони підтвердять, що я справжній планувальник”.

Пізніше під час співбесіди ти можеш повторити цю сильну сторону у вигляді історії: “Один проект, над яким я працював, був дуже складним і вимагав уваги до деталей. Він потребував багато уваги і планування. Мені довелось виконувати його за допомогою різних програм для відстежування часу та складання графіку”.

Людина, яка проводить співбесіду, запитає: “Чому ми повинні найняти саме вас?”. Твоя відповідь повинна знову ж таки дати зрозуміти, що ти організований. “З того, що я зрозумів під час співбесіди, Ви шукаєте людину, яка прийде і наведе порядок з проектами. Оскільки я можу пишатися своїми організаційними навичками, я ідеально підходжу на цю вакансію”.

До того як закінчиться співбесіда, людина, яка її проводить, повинна переконатися, що ти справді організована людина. Це важливо для посади, на яку ти подаєшся. Тому, найімовірніше, тобі запропонують велику винагороду, якщо ти допоможеш знайти можливі рішення проблем компанії.

Які твої сильні сторони?

Визначення твоїх сильних сторін і зівставлення їх з вимогами вакансії ‒ важливий крок підготовки до співбесіди. Прочитай опис вакансії і виділи ключові завдання, які тобі доведеться виконувати. Будь впевненим, що ти прочитав між рядків. Наприклад:

  • Взаємодія з бухгалтерським, інженерним і виробничим підрозділами.

Що потрібно для виконання цього завдання? Яку людину для цього шукає компанія?

Ця вакансія вимагає хороших комунікативних навичок для взаємодії з  групами людей та керівниками різних рівнів. Якщо це твоя сильна сторона, дай зрозуміти, що у тебе є досвід спілкування з різними людьми.

Як і людина, яка пише промови, ти хочеш, щоб твої слова запам’ятали. Якщо ти зосередишся на кількох сильних сторонах, то відчуєш, що ти більш сконентрований і влучно формулюєш те, що пропонуєш. Проте ще важливішим є те, що люди, яких ти зустрічаєш, пам’ятатимуть тебе за твоїми сильними сторонами.

За матеріалами: Interview tips: Focus on your strengths

 

 

...то поділися з друзями:)
  • 16
    Shares
  • 16
    Shares
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх