Робота для студентів без досвіду: 5 міфів

Робота для студентів без досвіду: 5 міфів

Коли у 17 ти закінчуєш школу, у тебе так багато можливостей і ще більше амбіцій, ти хочеш підкорити цілий світ і опиняєшся перед серйозним вибором твоєї життєвої дороги…Ага, ну звісно. В більшості випадків вибір за тебе зроблять батьки і особливих варіантів у тебе немає, окрім як вступити в один з “престижних” вишів та старанно вчитись, щоб отримати диплом (без якого важко уявити світле та безтурботне майбутнє), а робота для студентів ще абсолютно не цікавить.

У кращому випадку, на третьому курсі ти розумієш, що не отримаєш у своїй alma mater ні практичного досвіду, ні професійних навичок і  в цей момент ти усвідомлюєш, що потрібно шукати роботу чи стажування, щоб мати хоч якесь уявлення про правила гри на реальному ринку.

Але і тут не все так просто: ніхто ж не хоче працювати з студентами, дуже мало вакансій без досвіду роботи і з гнучким графіком, реальна робота абсолютно не відповідає опису вакансії і усі хочуть використати студентів для “чорної” роботи.

Так, з точки зору студента проблем, справді, багато, а яка ситуація по той бік барикад? Ми провели опитування львівських компаній, щоб з’ясувати чи зацікавлені вони у працевлаштуванні студентів і з якими проблемами стикаються вони у процесі пошуку кандидатів.

У нашому опитуванні взяли участь 87 компаній, які відрізняються і сферою діяльності і кількістю працівників.
Робота для студентів без досвіду: Галузь, опитаних компаній Робота для студентів без досвіду: Розмір, опитаних компаній

Перше питання, яке ми поставили — це чи працювали вони коли-небудь з студентами? ТАК! І  у 70% зараз працевлаштовані студенти!

 

Робота для студентів без досвіду: Зайнятість студентів

Наступні відповіді нас приємно вразили і ми постараємось зруйнувати типові студентські міфи про пошук роботи.

1. Компанії не хочуть працювати зі студентами

Компанії використовують всі можливі методи залучення студентів. Вони проводять як безоплатне (36,3 %), так і оплачуване стажування (45,5 %), мають спільні програми практик з ВНЗ (13,8%), власні спеціалізовані курси (6,9 %), дистанційне навчання (3,4%). 17,2% активно працюють над створенням напрямів залучення слудентів, і лише 4,67% не планують не хочуть працювати з студентами.

Робота для студентів без досвіду: Методи залучення студентів

 

2. Студенти — дешевий людський капітал

Студенти мають хороші вихідні дані: швидко вчаться, готові до великих потоків інформації і можуть запропонувати нестандартне рішення для старих проблем. З точки зору роботодавця набагато легше одразу пояснити правила роботи у конкретній компанії, ніж перевчити досвідчених кандидатів.

Безумовно, деяким роботодавцям потрібні студенти для тимчасової і масової роботи, але й не усі студенти шукають постійну роботу.

Робота для студентів без досвіду: Зацікавленість студентами

Тому, що людей треба любити і в них треба вкладати. В нас також хтось вкладав.

© Юрій Тангел, HR-менеджер Kumpel Group

3. Нема вакансій з гнучким графіком

46% пропонують постійну роботу на повний робочий день, але 45% готові взяти на роботу з гнучким графіком. Вони існують і вони чекають на твою заявку!

Робота для студентів без досвіду: Працевлаштування, яке пропонують

4. Робота для студентів: 8 годин заварювати  каву і робити сканкопії

Типове уявлення про стажування “Я буду робити каву і носити документи з одного відділу в інший”. Серйозно, тільки для цього тебе візьмуть і навіть гроші готові платити. Робота мрії, хіба ні?

Робота для студентів без досвіду: Роботу на яку готові найняти

5. Всім потрібен досвід

Ні. Досвід не потрібен і диплом твій теж не потрібен. Основне — це твоє бажання працювати і розвиватись.

Чому ти не можеш отримати роботу?
Швидше за все, причина в тобі. Ми запитали, які проблеми виникають у роботодавці при відборі кандидатів і виявилось, найчастіше студенти абсолютно не знають чого хочуть і приходять на співбесіди не готовими; необ’єктивно оцінюють свої здібності і мають захмарні очікуванні до зарплат; резюме не персоналізовані ( одне резюме відправляють на всі знайдені вакансії без супровідного тексту) і навіть узгодивши час співбесіди, не з’являються на неї.

Робота для студентів без досвіду: Проблеми при відборі

 

Tutorial як стати ідеальним претендентом:

  1. Прочитай опис вакансії (до кінця!).
  2. Подивись, яка компанія її опублікувала (ознайомся з сферою діяльності компанії).
    Сподобалась і компанія, і вакансія?
  3. Подай заявку:
    — Напиши супровідний текст, обов’язково вкажи чому саме ти хочеш працювати в цій компанії і чому ти підходиш на цю посаду ( це збільшить твої шанси потрапити на співбесіду).
    — Надішли своє резюме, заповни його по максимуму, вкажи всі сертифікати, тренінги і будь-що що підтверджує твою активність.
  4. З’явись на співбесіду!
  5. АДЕКВАТНО оцінюй себе і свої здібності. Якщо ти нічого не знаєш і не вмієш, то  не вимагай з/п 300$.

Ми звичайно ж не претендуємо на істину в останній інстанції, але доля правди в цьому є. Старе як світ прислів’я каже “Хто стукає — тому відкривають”. Ми впевнені, що якщо ти постараєшся, то неодмінно знайдеш роботу. Успіхів!

Всі актуальні вакансії для студентів тут. Знайди свою.

 

...то поділися з друзями:)
  • 190
    Shares
  • 190
    Shares
Записи створено 33

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх