Студентські будні vs сон. Хто кого?

vladislav-muslakov-261627-unsplash-min

Ти часто мрієш залишитись подовше в ліжку та поніжитись до обіду. Думаєш це нормально? Зважаючи на те, що Твої студентські будні проходять дуже бурхливо: вранці — навчання, ввечері — дружні розмови далеко за північ чи запальна вечірка. Ти розумієш, що далі так не можна і з дня в день обіцяєш завтра заснути до 00.00. Щодня цих “завтра” стає все більше й більше, а Ти розумієш, що вже в стані “вичавленого лимону”. Давай разом дізнаємось, до чого це може призвести.

Всім відомо, що нестача сну блокує Твій мозок. Нова інформація не сприймається, а стару неможливо згадати. Ти горнятками п’єш каву й думаєш, що режим зомбі пройшов, але за кілька годин ефект плацебо зникає.

Чому так трапляється?
Це пов’язано з астроцитами — клітинами в мозку, які відповідають за сон та неспання. Вони беруть участь в процесах сприйняття інформації.

Чим це загрожує?
Ти зіб’єш природний процес сну, тобто програму особистого організму.
Уяви комп’ютер, який підхопив вірус. Його слід швидко “лікувати”, тобто перестановити ОС. З Тобою відбувається все те ж. Коли режим сну порушується, його необхідно якнайшвидше відновити. Навіть у період сесії потрібно спати.
Якщо Ти не почнеш спати нормально (6-8 годин), то в організмі зменшиться аденозин, який відповідає за нервову систему. Не дивно, що інколи Тебе все нервує.

Як з цим боротись?
Ти можеш бути затятим студентом чи фрілансером, який, як сова, працює вночі. Здається, це зручно, адже ніхто не заважає і думається краще. Повір, після 7 днів такого навантаження Тобі стане важче концентруватись, тому відклади всі справи й поспи.

В ідеалі, навчись засинати та прокидатись в один час протягом 21 одного дня, щоб виробилась звичка. Якщо так не виходить, бо режим — не Твоя тема, користуйся програмами, які допоможуть визначити скільки спати, щоб перетворитись з зомбі на людину.
Користуйся Sleepyti.me. Програма є як на ПК так й додатком.

До чого це ми? Ти активно розвиваєшся: навчаєшся в університеті, береш участь в конференціях, займаєшся волонтерством, ходиш на стажування чи роботу. Це класно, проте пам’ятай, інколи варто відпочити, щоб наступного дня бути на піку продуктивності.

...то поділися з друзями:)
  • 16
    Shares
  • 16
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх