Встигнути все: як отримати максимум від навчання в університеті

Встигнути все: як отримати максимум від навчання в універститі

Студенти постійно жаліються, що навчання теоретичне та нецікаве (в більшості випадків це, справді, так) і що університет не дає можливостей для професійного розвитку ( з цим дозвольте не погодитись). Напевно, на кожному потоці є такі студенти, які беруть участь в різних конкурсах, їздять по програмах обміну за кордон, майстерно поєднують навчання з роботою і крім цього всього їм вдається отримувати стипендію. Їх небагато, але вони є.

Сьогодні ми хочемо познайомити вас з однією з них. Ярина отримала ступінь бакалавра міжнародних економічних відносин у Львівському національному університеті імені Івана Франка ( як ви всі знаєте, факультет міжнародних відносин — один з найпрестижніших у “Галицькому Оксфорді”). Багато абітурієнтів думають, що вступити сюди на бюджет  — квиток до успішного життя, бо після чотирьох років навчання відкриваються двері всіх дипломатичних установ. Будь ласка, не думайте так;)

Під час навчання студенти дуже мобільні і, по суті, не мають чого втрачати, тому треба використовувати всі можливості для того, щоб отримати практичні навички, розширювати мережу своїх професійних контактів та хоча б на один семестр відчути себе іноземним студентом. Якими можливостями скористалась Ярина? Читайте далі:

Програми

Leopolis for future

Найважче літо, яким лякають всі викладачі — літо після четвертого курсу: сесія, державні іспити, вступ на магістратуру, може хтось і переймався через це, але не Ярина, бо вона в той час, проходила стажування в компанії Masterlease у Гданську в рамках програми Leopolis for Future.

Leopolis for Future — програма для проходження місячного оплачуваного професійного стажування в липні 2017 року у відомих польських фірмах та установах.

Зрозуміло, що стажерам не довіряють дуже складних та відповідальних завдань, але принаймні є можливість подивитись як працюють міжнародні компанії з середини, перейняти досвід кваліфікованіших та досвідченіших працівників.
Фонд “Leopolis for Future” оплачує проживання всім учасникам і кожен отримує місячну оплату для комфортного проживання в Польщі:) Хоч спочатку стажерів брали тільки на липень, пізніше запропонували залишитись ще на один місяць.

До речі, зараз відкритий прийом заявок: https://goo.gl/iYI54D. Подаватись можуть усі студенти, які навчаються щонайменше на 2 курсі у Львівському національному університеті імені Івана Франка, Львівській політехніці та Львівській національній академії мистецтв.

Стипенія на навчання  в Університеті ім. Томаша Бати (м. Злін, Чехія)

Практично кожен університет має університети-партнери, ЛНУ ім. Івана Франка співпрацює з чеським університетом ім. Томаша Бати ( більше партнерів та програм ЛНУ тут https://goo.gl/wnNwov ). На один весняний семестр Ярина стала їхньою студенткою.

Там цінується активність студента і його робота в команді. Студенти разом працюють  над виконанням різних проектів, тим самим засвоюють всі теоретичні знання. Теорії, які вивчають — сучасні, ті, які реально використовують на практиці.  Розклад занять можна складати самостійно. Всі викладачі розмовляють англійською та дуже допомогають іноземним студентам.

Ярина склалала сесію в Чехію достроково, в травні приїхала в Україну, за 2 тижні здала академічну різницю…і поїхала на Work&Travel.

Work&Travel

Часто виникає немало проблем, щоб взяти участь в цій програмі. Простіше в консульстві США довести, що ти не террорист, ніж пояснити деяким викладачам чому хочеш полетіти за океан, пізнати нову країну, отримати цінний досвід і заробити грошей.

Тим не менш з другої спроби Ярині вдалось отримати візу (проблема була з документами, а не з університетом)  і на три місяці переїхати, на омріяний для багатьох, американський континент.

Empire State Building, Grand Canyon, Niagara Falls і багато-багато інших місць — однозначно зачаровують, і навіть виникає бажання залишитись там…

Перебування в Америці — це безумовно, цінний досвід, але треба пам’ятати, щоб без освіти там немає що робити і навряд чи вдасться досягнути якихось значних результатів.

Після #americandream життя не закінчується, а навпаки. Нові знання та оновлений гардероб сприяють новому погляду на речі, перевірено. А Ярина після навіть зуміла отримувати стипендію, не витративши зароблених коштів  (if you know what i mean).

Проекти

А зараз увага: 2 круті можливості для тих, хто хоче перевірити знання в сфері бізнесу та аналітики.

The P&G CEO Challenge Europe

Суть полягає в тому, що треба зареєструватись у системі і виконувати роль менеджера P&G, приймати різні рішення від яких буде залежати твоя кар’єра. Якщо вдасться вразити суддів, вони можуть запропонувати справжню роботу. Переможець полетить у Бостон, щоб побачити як управляють корпарацією, яка приносить мільярди доларів прибутку.

CFA Institute Research Challenge

Всесвітнє змагання для команд студентів (3-5 людей) в галузі фінансового аналізу та професійної етики, яке відбувається щороку. Кожній команді дають ментора (практичного наставника), який їм допомагає. Завдання конкурсу перевірити аналітичні, оціночні, письмові і презентаційні здібності студентів, надати реальний досвід який здобуває аналітик.

Минулого року більше 100 студентів з 21 університету представили Україну у цьому змаганні. Протягом трьох місяців вони досліджували ринок, аналізували конкурентів, вираховували фінансові показники, формували звіти та додатки та в результаті команда Ярини потрапила у десятку фіналістів на національному рівні.

За новинами можна стежити на сайті CFA Institute:  http://challenge.cfaukraine.org/news

—  Що дала Тобі участь у всіх цих програмах?

Зникли ілюзії. Треба постійно щось шукати і пробувати щось нове, щоб визначити що подобається і чим хочеться займатися.

Порада для тих, хто зараз на перших курсах:

Не концентруйтеся тільки на навчанні. Здобувайте досвід, бо диплом нічим не відрізняє вас від маси інших кандидатів. Мають значення проекти: де ви були і що робили. Навчання — це тільки відтягування часу, на 3-4 курсі обов’язково треба брати участь у різних проектах та програмах, цілком реально поєднувати це з навчанням.

 

Маєте схожу історію, хочете з нею поділитись? Пишіть на електронну пошту [email protected]. Такі знайомі точно є у кожного;)

...то поділися з друзями:)
  • 106
    Shares
  • 106
    Shares
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх