Work чи Travel? Що переважає?

Пропонуємо задуматись про своє літо-2018 уже сьогодні

Літо. Сонце. Жара. Ці три “звичних слова” так і збурюють нашу уяву, так і закликають нас помріяти про не такі вже далекі літні канікули або ж про інші плани на гарячий сезон. Проте ці три слова також можуть стати своєрідним нагадуванням про те, що разом із канікулами з’являються додаткові можливості набратися корисного досвіду та ще й покращити своє фінансове становище на сезонній роботі, адже вільного часу незабаром стане куди більше. Пропонуємо задуматись про своє літо-2018 уже сьогодні.

Про проекти на кшталт Work and Travel  не чув хіба що … та ні, всі чули. Ідея проста Ти проводиш своє літо за кордоном, маєш змогу пожити в іншій країні (і це не лише США, детальніше внизу за посиланнями), іншому середовищі, подорожувати та паралельно отримуєш шанс підзаробити.

Ми поспілкувалися із двома студентками Львівського національного університету ім. Івана Франка про їх досвід участі у подібних програмах і вони радо поділилися своїми історіями.

 

Дарія, 22 роки

На третьому курсі я взяла участь у, так званому, лінгвістичному стажуванні у Франції, яке пропонувала наша кафедра (французької філології). Як каже сама назва, звісно, у першу чергу все крутилось навколо вивчення та вдосконалення мови, проте були й інші додаткові можливості. Хости, які нас приймали, також пропонували роботу за додаткову платню. Так, можна було працювати у магазині чи офіціантом. Я, наприклад, допомагала наводити лад у пансіоні, який належить пані Анн Буде.

Не скажу, що це була робота моєї мрії, але все ж було багато хорошого. По-перше, я явно підняла свій мовний рівень, і, можливо саме ця поїздка, допомогла мені здати мовний диплом з французької DALF (Diplôme Approfondi de Langue Française) рівня С1. По-друге, ти вчишся взаємодіяти із різними людьми, з іншим середовищем, адже французи мають ще той менталітет. І, звісно ж, Ти подорожуєш!

смачні фрагменти французької пекарні
смачні фрагменти французької пекарні

Одні з найприємніших спогадів пов’язані з можливістю відвідати Париж, а також такими розвагами як каякінг, уроки верхової їзди, тощо. Згадуються й теплі вечори в затишному колі великої французької родини.

Чи провела б я ще раз літо на такій програмі? Ні, адже зараз я більш-менш, визначилась із планами на найближчий час. Чи порадила б іншим? Однозначно так. Якщо Ти зараз на 1-3 курсі, прагнеш отримати нові враження, побачити світ та відкрити для себе щось нове, тоді потрібно користати з усіх можливостей! Це досвід, який залишиться з Тобою назавжди і буде яскравим спогадом про Твоє студентське життя.

 

Мар’яна, 22 роки

Моя перша літня зайнятість  мала основну мету покращити свою розмовну німецьку. Те, що ми там ще й змогли заробити грошей теж було класно. Ну і наступна мета: побачити Німеччину, бо до 2016 року я там не була. Саме тому на третьому курсі взяла участь у програмі Ferienbeschäftigung (“Зайнятість на канікулах”) від MitOst.

Чи виправдались мої очікування щодо цієї подорожі? Частково, бо там не так вже й багато доводилось розмовляти (в порівнянні), і безперечно усе напряму залежить від того, яка Ти особистість. Тим не менш, я залишилась цілком задоволена, бар‘єр у спілкуванні з носіями мови практично зник.

Якщо говорити про досвід, який я здобула, то він пов’язаний, перш за все, із роботою кухні та обслуговуванням тепер я знаю, як нарізати щось швидко, акуратно і з вцілілими пальцями. Також навчилась правильно сервірувати стіл та навіть наливати пиво з фасу (пивна діжка) з красивою пінкою. Ще я працювала на касі в “імбісі” (заклад, що орієнтований на швидкі перекуси). Там, до речі, навчилась швидко рахувати решту і до сих пір, коли купую щось, знаю напевне, скільки решти мені мають відрахувати, Сміється буває кажу продавцеві, якщо довго рахує: “32.40, будь ласка”.

Велосипед, як вид транспорту на всі випадки життя!
Велосипед, як вид транспорту на всі випадки життя!

Що ж стосується особистих якостей, то можу сказати, що у Німеччині я відчула, як стала більш самостійною. Там все зовсім по-іншому: розподіл бюджету, продуктів і та інші подібні аспекти. От вміння обходитись зі стресом, напевно, одна із найкращих навичок, які я привезла звідти.

Раніше приймала все близько до серця, старалась виконувати якнайкраще я  така максималістка. Прагнула робити все на вищому рівні, але буває по-різному і тому, звісно, це не завжди можливо. Захищати себе, стояти на своєму теж треба вміти  у роботі я також цьому навчилась.

Я їхатиму цього року втретє. Для мене це перетворилось і в додатковий дохід, і в певну розвагу, і досвід. Рік за роком я їздила туди на Рюген, а цього року планую кудись у інше місце, бо мета побачити Німеччину ще не done.

Отже, висновки, які можна зробити наступні:

  • Участь у подібних програмах, скоріш за все, не матиме якогось прямого впливу на Твій подальший кар’єрний ріст, проте вона цілком може покращити Твої soft skills, які останнім часом почали відігравати більшу роль серед роботодавців;
  • Якщо у Тебе наразі немає жодного досвіду роботи, то саме така програма дасть Тобі можливість його здобути, аби у своєму резюме дійсно обґрунтовано описати свої сильні сторони;
  • У разі, якщо Тобі не вистачає впевненості в собі, прагнеш розвинути самостійність така програма допоможе випробувати свої сили, адже у Тебе буде чітко визначний період, а саме два-три місяці. Усі наступні дії залежать тільки від Тебе.

Нижче деякі літні програми для роботи за кордоном:

https://ferienjobzav.com/ – програма описана Мар’яною у інтерв’ю.

http://cac-ua.com/ua/work-and-travel/germany – Підбірка програм Work and Travel з вибором різних країн та форматів.

 

...то поділися з друзями:)
  • 5
    Shares
  • 5
    Shares
Записи створено 10

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх