Я — той, хто Вам потрібен

photo5269403351949355420_(1)_(1)

Надіслати резюме – це справа, яке не потребує безпосереднього спілкування “face-to-face” з роботодавцем. Натомість співбесіда – це вже зовсім інший випробувальний етап, успішне проходження якого гарантує отримання омріяної посади. За допомогою ось цих  декількох найважливіших порад, Ти точно зможеш претендувати на звання «найкращий кандидат року», а приємним бонусом будуть схвальні відгуки від роботодавця і слова «Ви – саме той працівник, якого ми потребуємо».

«Шановний кандидате, наша компанія переглянула Ваше резюме. Запрошуємо Вас на співбесіду, що відбудеться в …., о … годині» – після отримання такого повідомлення спочатку настає стан ейфорії, Ти усвідомлюєш, що перший етап позаду, Ти їх зацікавив. Але піднесений настрій недовго триває. І в голові вже виринає ціла низка питань: «А якщо я їм не сподобаюсь? А що краще одягнути? А раптом я буду занадто багато мовчати, чи навпаки? А взагалі як краще себе поводити?». І найголовніше – «А які питання вони будуть ставити?» Чи Ти новачок без досвіду роботу, чи людина, для якої проходження співбесіди знайома справа, стан неспокою захоплює всіх.

Отже, зробимо крок назад – повернімося до твого резюме

Завдяки ньому відбувається заочне знайомство роботодавців з їхніми потенційними працівниками. Це є Твоя візитна картка. Людина, яка збирається проводити співбесіду, буде орієнтуватися саме на ті дані, які Ти вказав у резюме. Тому одразу скажи «ні» обману, перебільшенню, привласненню собі чужої слави. Наприклад, якщо вказуєш певний рівень володіння іноземними мовами, будь готовий, що Тебе можуть попросити продемонструвати свої знання. Розповсюдженою є практика дво(чи навіть більше)мовного проведення співбесіди. Щоб не довелося червоніти перед роботодавцем, одразу зазнач ту інформацію, яка буде відповідати дійсності.

Пунктуальність – риса успішної людини. 

Доведено, що більше 80% населення світу вважають найкращою саме цю людську рису.  Тому бажано прийти за вказаною адресою не пізніше, ніж за 20 хвилин до початку співбесіди. Крім того, якщо запізнишся на першу зустріч, роботодавець може зробити висновок, що ти безвідповідальна, легковажна людина. Однак, життя наповнене різними форс-мажорними ситуаціями. Тому, якщо справді маєш поважну причину, відразу зателефонуй і чітко повідом про можливу затримку (тільки в жодному разі не використовуй фрази , на зразок «Я в заторі, скоро буду»).

Одним із перших питань, яке Ти почуєш, буде «Що ви знаєте про нашу вакансію?».

Тому важливим є етап ознайомлення з компанією, на посаду в якій претендуєш. Тобі необхідно зробити своєрідне пошукове дослідження – знайти та досконало вивчити всю необхідну інформацію про майбутнє місце праці. Це продемонструє зацікавленість та обізнаність – і від роботодавця ще декілька плюсів.

Пам’ятай, що перше враження створюється за 5-10 секунд від початку, а вплинути на нього потім дуже складно.

Тому зовнішній вигляд відповідає за 70% успішного результату. В англійській мові є такий вираз «dress smartly» – одягатися по-розумному. Тобто це означає, що Твій одяг має повністю відповідати вказаній події. Ми вже поступово переживаємо часи, коли на співбесіду потрібно було одягати винятково костюм (ніби шлях до серця роботодавця лежить через костюм). Однак, на сьогодні це не єдиний можливий варіант. Головне, щоб образ був максимально стриманий. Тому блискітки, яскраві кольори, глибоке декольте, тренд останніх років «розірвані джинси» і т.д. – залишаємо для модних вечірок.

Під час бесіди намагайся не уникати зорового контакту.

Коли людина під час розмови постійно відводить погляд – це свідчить про те, що їй некомфортно, вона хоче якомога швидше закінчити спілкування. Роботодавець може одразу охарактеризувати Тебе як невпевнену в собі особу. Тому всі нерви залишаємо за дверима, а вперед йдемо тільки з впевненістю.

Обов’язково слідкуй за тим, як і що Ти говориш.

Інтонація, тембр, темп мовлення – це все відіграє важливу роль. Якщо Ти будеш розмовляти спокійно, не досить швидко, але й не так повільно, мов той лінивець з мультфільму «Зоотрополіс», роботодавець не буде постійно поглядати на годинник й думати: «Коли ж закінчиться ця бесіда?». Слідкуй за чистотою мовлення. Не секрет, що більшість людей навіть не звертає увагу на щоденне вживання мовних паразитів – «типу», «еее», «ну», «блін», «да» і т.д. Однак, якщо під час розмови в колі друзів це не становить великої загрози, то під час співбесіди ситуація цілком змінюється. Кандидат, який дотримується чистоти мовлення, вміє чітко формулювати свої думки, висловлює їх без помилок, має більше переваг в отриманні омріяної посади.

Ну і наостанок, ці всі поради не принесуть ніякої  користі, якщо Ти не налаштуєш себе на позитивний результат.  Щира посмішка має стати невід’ємним атрибутом. Тому взяли гарний настрій, прибрали переживання і налаштувалися на спокійну бесіду. Залиш паніку десь позаду, разом із сумнівами і невпевненістю у своїх силах.

...то поділися з друзями:)
  • 7
    Shares
  • 7
    Shares
Записи створено 1

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх