Як soft skills стали міцним горішком?

soft skills і їхня роль

Шукаємо організованого, комунікабельного, креативного…

Вимоги: вміння швидко вчитися та працювати в команді, відповідальність…

Ми хочемо бачити саме тебе в своїй команді, якщо:

…ти віриш в себе, вмієш ставити цілі та досягати їх.

Одним із базових етапів будь-якого працевлаштування є, звісно, резюме. Для нього Ти береш участь у різноманітних семінарах, відвідуєш курси, реєструєшся на стажування ー невідомо чи колись у житті воно пригодиться, але ще один пункт у резюме! Тим не менш, коли вже встиг розписати всі свої досягнення в навчанні, від літери А (яку ти грав на “Прощавай, Букварику”) до Я (як “якийсь додатковий курс підвищення рівня чогось”), оголосити весь список досягнень у роботі та позауніверситетській діяльності та навіть об’єктивно оцінити свій рівень мови, дійшовши до пунктів, де потрібно розповісти про свої сильні сторони і про себе як людину ー Ти губишся.

З однієї сторони, наче достатньо аргументів було наведено, аби переконати, що Ти класний кандидат на обрану посаду, адже не в колі інтересів справа і не Твої вподобання вирішать візьмуть Тебе на роботу чи ні? З іншої, не хочеться розспівувати собі дифірамби, кадити фіміам і таке подібне. Саме тому, якщо мова йде про  надсилання онлайн-форми, за можливості “пропустити” цей пункт, багато хто воліє залишитися таємничим незнайомцем чи незнайомкою. Або ж, як другий варіант, обмежитись славнозвісними “Активний, відкритий, комунікабельний”, котрі із того ж набору, що і “Бажаю щастя, здоров’я, племінників багато!”. Тож, хто б що не говорив, а вдалий підбір сильних рис характеру, це ще та головоломка.
Тим не менш, як свідчать останні публікації та наукова-популярна література, спрямована на професійний та особистісний розвиток, Твій внутрішній потенціал та людські якості відіграють все частіше чи не вирішальну роль у прийомі на роботу і подібні тенденції набирають все більших обертів не лише за кордон.

Культуролог Воррен Сасмен стверджує, що Америка, а разом із нею на разі й інші нації, перейшла від культури характеру до культури особистості і відкрили, таким чином, злощасну скриньку Пандори, яка заповнила світ непевністю та тривогою за враження, яке Ти справляєш на оточуючих.

Сьюзен Кейн у своєму бестселері “Сила інтровертів” посилається на того ж таки Воррена Сасмена, котрий описує, як змінилось сприйняти людини в оточенні і якою була успішна людина колись (початок ХХ ст.) та тепер:

Давні посібники наголошували на важливості таких якостей: громадянська відповідальність, робота, шляхетні вчинки, честь, репутація, моральність, гарні манери, цілісність” (“Сила інтровертів. Тихі люди у світі, що не може мовчати”).

soft skills і їхня роль

Сьогодні як освіта, так і багато наукових галузей, почали активно вдаватись до комунікативних підходів. Так же і сфера працевлаштування орієнтується на більш особистісний підхід до кандидатів. Згадай себе при знайомстві з новими людьми: Ти, скоріш за все, не запам’ятаєш і частини нових імен, зате напевне звернеш увагу, що он той хлопець постійно вживає фразу “одним словом”, але в одне слово ніколи не вкладається, а та дівчина кавоманка, бо замовила уже третє американо.

Той же принцип працює і тут: людина, перш за все, соціальна. Нам потрібно спілкуватись і потрібно відчувати себе комфортно, потрібно складати враження про людину і шукати однодумців. Тож, як уже згадано раніше, майбутній роботодавець, радше шукатиме не провідного спеціаліста усіх галузей, а “свого хлопця” з набором, тих рис, які дозволять новоприбулому швидко адаптуватися і влитися в колектив.

Тому коротко наші поради:

  • Якщо Ти не до кінця впевнений, які у Тебе сильні сторони, помізкуй разом із друзями. Згадай, коли в останнє Ти спізнювався на зустріч ー може Ти пунктуальний? Тобі не складно підтримувати порядок вдома? Ти, в такому разі, організований!
  • Разом із сильними сторонами, можеш одразу виділити для себе свої слабкі риси, так, за компанію (при цьому не ризикуй вказувати їх у резюме). На співбесіді Тебе можливо запитають, над чим Ти хотів би попрацювати або що хотів би покращити і варто бути готовим відповісти на подібні каверзні запитання.
  • Не пропускай пункт “коротко про себе” це дійсно може зайняти кілька речень і забрати кілька хвилин Твого часу, але, можливо одна з перечислених рис характеру припаде до душі HR, котрий переглядатиме резюме;
  • Не бійся бути чесним та інколи дріб’язковим. Якщо Ти вважаєш, що володієш хорошим внутрішнім чуттям, розвиненою інтуїцією чи вважаєш, що Твоя наївність, це перевага ー напиши про це! Можливо це буде чимось, що виділятиме Тебе серед інших як кавова залежність у якоїсь дівчини чи “неоднослівність” якогось юнака.

Отже, коли черговий раз вагатимешся розповідати ще щось на додачу про себе чи ні, візьми кілька хвилин на роздуми та зроби вибір на користь першого. Просто співстав: завжди приємніше працювати не просто з “копірайтером з великим досвідом роботи”, а з “активним, відкрити, комунікабельним копірайтером, який, до того ж, має який не який досвід у цій сфері” і хай щастить!

...то поділися з друзями:)
  • 15
    Shares
  • 15
    Shares
Записи створено 10

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх