Як знайти ментора під час навчання?

Як знайти ментора під час навчання?

Ментор ‒ це людина, яка є кар’єрним наставником для молодого, недосвідченого працівника; дає цінні поради та допомагає розвиватись в професійногому плані.

Цікаве запитання: що спільного між містером Міягі, майстром Йодою та професором Дамблдором, окрім того, що це відомі персонажі кінофільмів? Усі вони були надзвичайно талановитими наставниками.

Щоправда, шанси зустріти того, хто зможе перетворити тебе у майстра карате чи джедая невеликі. Але ти можеш знайти наставника, який підкаже тобі в якому напрямку рухатися.

“Наставник допоможе  визначити напрям твоєї кар’єри і встановити довготермінові цілі”, каже Бет Зефо, співавтор “Grad to Great: Відкрий для себе секрети успішної першої роботи”.

Будучи студентом, у тебе є доступ до багатьох кваліфікованих людей, які можуть допомогти тобі в процесі пошуку роботи та у самій роботі пізніше.

Чи треба обмежувати себе тільки одним наступником? “Наявність декількох наставників дозволить отримати різні точки зору та поради”, говорить Барбара Х’юітт, заступник директора з кадрових питань університету Пенсильванії.

Дотримуйся наступних порад, щоб сформувати свій робочий “загін” зараз і ти отримаєш команду радників і кар’єрних консультантів, на яких зможеш покластися, коли тобі знадобиться їхня допомога.

Підтримуй контакт з старшокурсниками

Людина не повинна бути вдвічі старшою або закінчити університет, щоб стати твоїм наставником. “Першокурсники і другокурсники можуть багато чому повчитися у магістрантів”, говорить Х’юітт. Наприклад, у них вже є досвід проходження стажування. Вони також можуть допомогти тобі створити резюме чи відточити твої навички проходження співбесіди.

Щоб познайомитись з старшокурсниками, “поговори з людьми з профкомів, студентських організацій, спортивних секцій”, говорить Х’юітт. “Найпростіше зав’язати контакт, маючи спільний інтерс”.

Заприятелюй з викладачем

Позитивний вплив від формування контакту з викладачем може проявлятися кількома способами, залежно від галузі навчання.
Викладач бізнес школи, наприклад, може мати контакти у компанії, куди тебе візьмуть на стажування; викладач історії мистецтв може порекомендувати курси корисні для підвищення кваліфікації; викладач психології може призначити дослідний проект, який був би хорошим додатком до твого резюме. Незалежно від спеціальності “багато викладачів добре знайомі з рекретерами”, ‒ говорить Зефо.

Щоб скористатися цими перевагами, потрібно докласти зусиль не лише для створення, але й для утримання таких відносин. Мати хороші стосунки недостатньо. Їх потрібно постійно підтримувати, якщо ти хочеш, щоб тобі допомогли.

Спілкуйся з випускниками

Багато випускників університету хочуть допомогти теперішнім студентам,‒ говорить Келлі Кеннеді, радник з кар’єри в університеті Вірджинії. Перевір чи у відділі працевлаштування твого університету є наставницькі програми від випускників або чи є хоча б їхня контактна інформація.

Коли звертаєшся до випускника, додай невелике повідомлення про те, що ти шукаєш, ‒ каже Кеннеді.  Наприклад, ти можеш написати електронний лист з таким текстом:
“Доброго дня, ________. Мене звати ________ і я студент __ курсу, спеціальності ________ у ________ університеті. Я знайшов вашу контактну інформацію через наш відділ працевлештування/кафедру/викладача. Мені потрібно лише 20 хвилин вашого часу, щоб зустрітися за чашкою кави і дізнатися як працювати у вашій галузі”.

Використовуй можливості першої практики

Якщо ти  студент-другокурсник, чи активний першокурсник, тобі слід готуватися до проходження першої літньої практики. Як тільки розпочнеш роботу, постарайся зосередитися на побудові стосунків з штатними працівниками (твоїми майбутніми колегами).

Тобі потрібно зав’язати контакт з двома типами праівників: 1) початківцями, які добре знайомі з процесом працевлаштування випускників і 2) менеджерами середнього рівня, які мають владу. Знайти спільну мову з початківцем тобі має бути доволі легко. Якщо ти сумніваєшся, щоб зв’язатися з менеджером, то попроси свого координатора стажування представити тебе, ‒ каже Зефо.

Ти можеш зав’язувати контакти і з працівниками інших відділів, щоб розібратись в тому як вони працюють і, звичайно, щоб залучити більше наставників.

Відплачуй взаємністю

Зв’язок наставник-підопічний повинен бути двостороннім. Простіше кажучи: “бути хорошим учнем” означає зробити свій цінний внесок. Допомагаючи своєму наставнику, коли в нього або в неї багато роботи ‒ гарний спосіб віддячити”, – говорить Х’юітт. Зворотне наставництво, таке як консультування по використанню соціаних мереж – це теж хороший підхід.

How to find a career mentor while you’re still in college

...то поділися з друзями:)
  • 6
    Shares
  • 6
    Shares
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх