Як помідор допоможе перемогти прокрастинацію?

Як помідор допоможе перемогти прокрастинацію?

Прокрастинація одна з найсильніших перепон на досягненні цілей. Як правило, вона вилазить на початку процесу, коли  все сплановано до найменших дрібниць, і дивишся на екран, де мигає курсив мишки на чистому вордівському документі. У Тобі бореться ментальний супротив, Твій мозок проти сфокусованої роботи.

Ти починаєш листати стрічку новин на сайті, відписувати друзям, читати силу-силенну листів на емейл, але так і не починаєш роботу. Але будьмо чесними, коли Ти твориш що-небудь зосереджено та натхненно, у Тебе все виходить. Отже, для успіху потрібно переступити цю межу прокрастинації, і щоб це зробити сьогодні поговоримо про техніку Pomodoro.

Не здивуюсь, якщо Ти вже про неї наслуханий/на чи більше – використовуєш у повсякденній  праці, але якщо ні – дізнаєшся щось новеньке та зрозумієш, як використовувати цю техніку з нововведеннями.

Як все починається?

Як помідор допоможе перемогти прокрастинацію?

Потрібно вибрати одне конкретне завдання, над яким Ти будеш працювати не три, не сім, а тільки одне. Коли вибір зроблено, ставиш таймер на 25 хвилин. Як тільки піде відлік, працюєш якомога зосереджено над завданням усі 25 хвилин.

Якщо Ти на щось відволікаєшся на повідомлення чи раптово охопила цікавість, скільки важить самець слона  дістань чистий аркуш паперу та запиши причину відволікання на нього.

Нарешті, коли таймер просигналив, що 25 хвилин минуло, зроби перерву на 5 хвилин. Потім повтори такі сесії (25 хвилин навчання та 5 – перерви) ще тричі. Після чотирьох сесій Pomodora, зроби велику перерву. Це дуже проста і, водночас, чудова техніка.

Чому вона дієва?

По-перше, вона підсилює дисциплінарний аспект того, як довго Ти працюєш, тому що використовується таймер. Як говорив Роберт Чалдіні у книзі «Психологія впливу», «люди прагнуть бути впорядкованими у своїх діях та рішеннях. Цей ефект посилюється, коли присутня публічна чи матеріальна прив’язаність до рішення». Наприклад, запис на папері чи таймер.

Як помідор допоможе перемогти прокрастинацію?

Тобто ця техніка вважається дієвою завдяки таймеру. Він допомагає винести користь з цієї прив’язаності. Адже, коли ми лінуємося, і говоримо собі в голові, що засічу час, то завжди відволікаємося більше та робимо менше, ніж тоді, як використовуємо таймер.

Друга перевага техніки Pomodora – вона перетворює відкрите завдання у закрите. На перший погляд немає ніякої різниці, але ця трансформація допомагає перетнути прокрастинаційну межу, яка не дає нам почати працювати. Так стається, тому що звужуються рамки завдання і нам дається чіткий фокус на виконання.

Коли у Тебе є завдання відкритого типу – лише написати статтю чи знайти інформацію для матеріалу то десь там є кінець і Ти знаєш, що потрібно якось туди добратися. Не зовсім зрозуміло, як це станеться. І як тільки завдання стає закритим, знайти інформацію за 25 хвилин, Ти знаєш, що в будь-якому разі Ти зможеш зупинитися за 25 хвилин. Так значно легше почати.

І остання перевага техніки – той самий лист паперу, на який Ти занотовуєш на що відволікаєшся. Це дуже важливо. Не тільки через те, що Ти переносиш ці думки з голови на папір, щоб потім глянути. Це також допомагає розірвати зв’язок між бажанням відволіктися та самим процесом відволікання.

І кожен раз, коли Ти відмовляєш своєму мозку у бажанні відволіктися, Ти тренуєш свій м’яз концентрації і супротив таким бажанням у майбутньому. Ти починаєш працювати більш продуктивно.

Як цю техніку можна ще покращити?

Як помідор допоможе перемогти прокрастинацію?

Перше – не потрібно боятися експериментувати з інтервалами. 25 хвилин – не універсальна константа продуктивності, яка вбита нам у мізки. Це просто те, що використовував засновник техніки Франческо Чірілло.

Можна використати першу сесію 25 хвилин для початку роботи, щоб подолати свою лінь. Зробити перерву на 5 хвилин, а потім вже поставити таймер на 30 чи навіть 40 хвилин. Кожному підходить своє.

Друге – можна комбінувати техніку Pomodora з іншими інструментами та техніками, щоб досягнути апогею продуктивності. Наприклад, цю техніку можна поєднати з програмою «Cold Turkey Writer». Ця програма перетворює комп’ютер у друкувальну машинку, яка не дозволить нічого робити, поки Ти не напишеш достатню кількість слів.

Більше у цій програмі можна виставляти не тільки мінімальну кількість слів, а й час. По суті, цей додаток перетворює твій гаджет у Pomodoro-ський.

І остання альтернатива перед навчанням/роботою, відповідно до техніки Pomodora, можна використати концепт з світу кулінарії «mise en place», який означає «усе на своєму місці». У кулінарному світі це означає, що повар повинен дістати все, що необхідно для приготування блюда, перед початком роботи – всю їжу, приправи, посуд. Для техніки Pomodora це теж буде корисним, адже якщо Ти не підготувався/лася належним чином до роботи, усе може зірватися, коли під тиском 25-ти хвилин Ти бігатимеш по хаті у пошуках олівця. Тобто переконайтеся, що усе необхідне поруч – комп’ютер, книги, ручки і той самий лист паперу. Але не менш важливо – перевір, що немає нічого зайвого. Закрий всі непотрібні сайти та вкладки, а також відклади телефон в іншу кімнату.

При втіленні ідей головне – не чекати, поки рак на горі свисне. Тож якщо вирішив почати щось нове, не відкладай ідеї до понеділка….а твори вже і зараз, бо найкращий час!

...то поділися з друзями:)
  • 22
    Shares
  • 22
    Shares
Записи створено 3

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх