Як зміниться пошук роботи у 2021 (і як Тобі до цього пристосуватися)

Як зміниться пошук роботи у 2021

Минулий рік вніс у наше життя багато корективів: навчання онлайн, робота онлайн, сесія онлайн, співбесіди онлайн, спілкування, покупки і все інше теж онлайн. Багато процесів змінилися. Процес пошуку роботи теж змінився та продовжує змінюватися. І мова не лише про те, де ми шукаємо роботу, а й про ситуацію на ринку загалом. Чого нам чекати та як до цього пристосуватися, читай у цій статті.

Стандартні схеми найму, можливо, більше не працюватимуть

У попередні роки можна було спостерігати більшу кількість вакансій на початку року та восени, тоді як влітку і під час святкових сезонів темпи найму знижувалися. У 2021 році це може змінитися. 

“Деякі галузі, які не постраждали від наслідків пандемії, все ще можуть дотримуватися схожих схем найму. Проте галузі, які підлаштовуються до обмежень, що вніс СOVID-19, повинні бути готовими до зменшення кількості вакансій. 

З позитивного боку, аналітики  прогнозують, що у 2-3 кварталі 2021 року темпи найму знову зростуть завдяки доступу до вакцини та скасуванню обмежень на подорожі і контакти. 

Як пристосуватися

Слідкуй за тенденціями. Чим більше Ти знаєш компаній, які активно наймають працівників (а які ні), то краще. Читай новинні та галузеві медіа, які відстежують ринкові тенденції та публікують аналітику. Підпишися на їхні розсилки з новинами (якщо такі є). Слідкуй за компаніями, що Тобі цікаві, у Linkedin чи інших соцмережах. Зверни увагу на вакансії, які Ти знайдеш на сайтах для пошуку роботи та компанії, які їх розміщують.

Якщо Ти сумніваєшся, з чого розпочати, звернися до знайомих, які працюють у цікавій для Тебе сфері. Поцікався, як вони слідкують за новинами.  

Адаптуй свій пошук роботи. “Можливо, доведеться подаватися на ті вакансії, які раніше і не спадали на думку”, – припускають аналітики. Це може означати, що доведеться розглянути іншу галузь, знайти креативні шляхи до вдосконалення своїх навичок чи спробувати різні стратегії пошуку роботи. 

Будь на зв’язку зі своєю мережею контактів. Зменшення кількості вакансій не означає, що Тобі потрібно припинити пошуки. Але насправді це ідеальний час, щоб повідомити Твоє коло спілкування, що Ти шукаєш роботу. Важливо підтримувати зв’язок з Твоїми контактами, щоб можна було розраховувати на їхню підтримку, коли знову будуть активно шукати працівників.


Ключові галузі будуть швидко розвиватися

Тенденції найму, ймовірно, будуть відрізнятися залежно від галузі та розміру компанії. Більші компанії, які мають достатньо грошових потоків, та ті, що знаходяться у галузях, які розвиваються, зможуть спостерігати сплеск найму на початку року. Галузі, що найбільше постраждали через COVID-19, такі як: сфера послуг чи готельно-ресторанний бізнес, можуть призупинити найм аж до літа. 

Це означає, що 2021 рік може стати роком виходу з Твоєї зони комфорту чи пришвидшить зміну кар’єри, якщо вже були такі думки. 

Ось кілька ключових галузей, на які варто звернути увагу, на думку експертів: 

Технології: Технологічні компанії не залежать від фізичного світу та часто можуть налаштувати усі процеси в Інтернеті, оскільки більшість працівників можуть працювати з дому. На думку аналітиків, “технологічна галузь продовжуватиме домінувати у 2021”. 

Фінтех: Ще до пандемії світ рухався до інтернет-банкінгу та “банків без відділень”. COVID-19 тільки пришвидшив цей процес і скоро ми побачимо ще більше вакансій у галузі фінансових технологій. 

Електронна комерція: Покупки теж переходять в онлайн і мова не лише про послуги, а й про одяг, продукти, ліки та багато іншого. “Ми побачимо ще більший акцент на електронну комерцію та на споживчі товари, оскільки збільшується кількість людей, які хочуть купувати онлайн”. Компанії, які вже були онлайн або змогли зробити перехід у продажі в Інтернеті, швидше за все продовжать збільшувати кількість працівників, щоб відповідати попиту 2021.

Служба підтримки: На все, що стосується обслуговування користувачів, буде великий попит. Це повинно збільшити потребу на представників служби підтримки у різних галузях, особливо це стосується програмного забезпечення та роздрібної торгівлі. 

Хоча це галузі, які прогнозовано найматимуть найбільше, це не означає, що не варто слідкувати за іншими.

Як пристосуватися

Визнач, чи потрібно змінити напрям кар’єри. Якщо галузь, у якій Ти працюєш (чи тільки плануєш), буде розвиватися у 2021, сфокусуйся на тому, щоб стати сильнішим кандидатом.  Це може означати взятися за новий проект, посилити роботу зі своєю мережею чи попрацювати над резюме. Проте, якщо весь Твій досвід (або його більшість) у галузі, яка  постраждала від пандемії, можливо, варто подумати про те, щоб знайти роботу у інших галузях (наприклад, у елетронній комерцій чи технологіях). 

Визнач, які навички можна адаптувати. Підсумуй, які навички у Тебе вже є, і з’ясуй, які будуть найбільш актуальними. Подумай, як Тобі їх вдосконалити чи розвинути. Як варіант, спробуй попрацювати з ментором, який зможе Тобі у цьому допомогти.

Зроби дослідження. Якщо Ти хочеш змінити напрям діяльності, важливо добре зрозуміти ту сферу, у яку Ти хочеш перейти. Подивися на вакансії та оціни, чи Твої навички відповідають вимогам. Зайди у Linkedin і  подивись на профілі людей, які працюють там, де Ти хочеш. Подивися, як вони описують свої ролі та який у них попередній досвід. Кожна галузь має свою специфічну термінологію, переконайся, що Ти використовуєш її у своєму резюме. 

Покажи свій ентузіазм. У багатьох випадках, рекрутери віддадуть перевагу людям, які хочуть потрапити у галузь, провели власне дослідження та поспілкувалися з людьми з цієї царини, мають базові навички та готові пройти навчання. Справжня пристрасть до побудови кар’єри далеко Тебе заведе. Це означає, що потрібно мати красиву історію про Твої причини переходу в нову сферу. 


Потреба у тимчасовій, контрактній роботі та фрілансі буде зростати

В умовах невизначеної економічної ситуації компанії частіше наймають тимчасових чи проектних фахівців. Вони залучають людей з певними застереженнями, проте хочуть мати достатньо працівників, які зможуть вчасно виконувати роботу. Хоча такий тип роботи для когось може бути інтригуючим та цікавим, для інших – це великий ризик та занепокоєння.

Тимчасова робота має свої плюси та мінуси. З одного боку, це може демотивувати, якщо у Тебе не буде роботи після конкретної дати. Проте з іншого боку, є ймовірність, що контрактна робота в майбутньому забезпечить стабільну діяльність. Крім того, фріланс може стати гарним способом зміцнити Твій набір навичок, вдосконалити резюме чи потрапити у нову галузь. 

Як пристосуватися

Відчуй переваги тимчасової роботи. Якщо Тобі було важко знайти роботу, то тимчасова робота може стати хорошим короткостроковим привілеєм. Це може бути гарним способом прибрати прогалину у Твоєму резюме та здобути нові навички. Для тих, хто розпочинає нову роботу чи входить у нову галузь, тимчасова робота – це гарна можливість створити собі ім’я.

Старайся зрозуміти, що Тобі підійде. Деякі шукачі роботи можуть ставитися до тимчасової роботи як до довгострокового рішення, тоді як інші розглядають її як тимчасовий експеримент чи використовують для підтримки своїх фінансів. Незалежно від обставин, критично оціни свої фінанси, щоб зрозуміти, що працюватиме для Тебе.

Повідомляй про свої наміри. Компанії використовують механізми тимчасової роботи, оскільки майбутнє зараз трохи непевне. Проте це зміниться. Компанії поновлюють свої команди висококваліфікованими консультантами чи професіоналами-фрілансерами, які пропонують унікальні навички та вміння. Тому, якщо Твоя мета приєднатися до команди, обов’язково повідом про це свого тимчасового роботодавця. 


Віддалена робота все ще актуальна

Пандемія змінила ставлення багатьох працедавців до віддаленої роботи. Проте навряд чи кількість людей, які повернуться до роботи в офісі, відновиться до розміру докоронавірусних часів. Та це не означає, що ми ніколи не повернемося у свої робочі кімнати.

Швидше за все, деякі компанії будуть працювати віддалено, інші захочуть, щоб працівники повернулися в офіс, а треті будуть шукати гнучкі та гібридні моделі. Тим часом багато організацій будуть продовжувати проводити процес найму віддалено, незалежно від того, яка їхня позиція щодо роботи в довгостроковій перспективі.

Як пристосуватися 

Розшир межі свого пошуку роботи. Віддалена робота відкрила так багато можливостей для людей у всьому світі. Це означає, що Ти можеш подаватися на вакансії не лише у своєму місті, а й у інших містах та навіть країнах.

Вдосконалюй свої навички відеоінтерв’ю. Оскільки багато компаній продовжують працювати віддалено, зрозуміло, що і співбесіди будуть проводити онлайн. Навіть ті, хто очікує, що пізніше працівник прийде в офіс, проводять співбесіду онлайн, щоб обмежити особистий контакт. 

Покажи свої навички роботи з дому. Є деякі специфічні навички ( наприклад, сильна самоорганізація чи комунікаційні вміння), які дозволяють одним людям працювати з дому краще, ніж іншим. Тому готуйся, що під час співбесіди будуть ставити певні питання, які пов’язані з віддаленою роботою і тим, як Ти себе організовуєш у цих умовах. 

Подумай про те, як Ти хочеш працювати. Віддалена робота – це хороша новина для тих, хто любить працювати з дому, проте інші сумують за можливістю ходити в офіс та взаємодіяти з колегами. Став стратегічні запитання своєму потенційному працедавцю про те, яка поточна ситуація в компанії, які в них довгострокові плани та повідом Твої побажання щодо умов роботи у постковідний час. 


Найм персоналу продовжує ставати більш автоматизованим

Команди найму все частіше користуються автоматизованими системами, які допомагають їм обробляти заявки кандидатів. Це означає, що буде більше систем для керування заявками та чат-ботів, які відповідатимуть на поширені запитання, ставитимуть базові скринінгові запитання і навіть пануватимуть співбесіди. 

Деякі з цих нових технологій можуть сканувати супровідні листи та розмови в чаті за певними ключовими словами, щоб можна було визначити, чи це справді релевантний кандидат. 

Як пристосуватися

Відшліфуй своє резюме. Вся суть резюме полягає у тому, аби зацікавити рекрутера настільки, щоб з Тобою запланували інтерв’ю-дзвінок. І найпростіший спосіб це зробити – пояснити, чому Ти чудово підходиш на позицію, на яку подаєшся. 

Використовуй автоматизацію на свою користь. Якщо Ти стикнешся із заздалегідь продуманим сценарієм співбесіди, то швидше за все Тобі будуть ставити загальні питання на кшталт: “Розкажи про себе”, “Чому Ти підходиш на цю позицію”, “Які Твої сильні сторони”. Ти можеш підготуватися до них завчасно та разом з цим  переконайся, що в Тебе не буде проблем з інтерв’ю у цифровому форматі. 

Не забудь додати людський фактор. Завжди доповнюй свою заявку подальшими діями. За можливості звернися до менеджера з найму чи до людей, які працюють у компанії і зможуть Тебе відрекомендувати. 


Конкуренція буде зростати

Через зростання рівня безробіття та зі збільшенням віддаленої роботи, кількість людей, що подаються на вакансії, буде зростати. Це може завадити Тобі виділитися з натовпу. І тому пошук роботи може зайняти більше часу. 

Як виділитися

Відполіруй своє резюме, супровідний лист і профіль на studlava.com. І не просто відполіруй їх. Переконайся, що вони виблискують, як найяскравіша зірка. На конкурентному ринку пошуку роботи, інвестувати час у гарне резюме, супровідний лист та профіль на studlava.com може бути цінніше, ніж будь-коли раніше. І ще зверни увагу на свої профілі у соцмережах, бо їх також можуть переглядати перед тим, як запросити Тебе на наступний етап. 

Сфокусуйся. Не потрібно відправляти своє резюме скрізь. Краще відправити декілька хороших і добре сформованих заявок, ніж подаватися на кожна роботу у сфері, що Тобі цікава. 

Подумай про креативні способи виділитися. Ти можеш здобути нову навичку? Чи самостійно опублікувати статтю? Створити унікальний веб-сайт? Якщо Ти хочеш вдосконалити власні навички, подумай про те, щоб взяти фріланс чи який pro bono проект, якщо Ти можеш це собі дозволити. Працедавці цінують кандидатів, які роблять додаткові зусилля для того, щоб бути у тонусі та не відставати від галузі. 

Потурбуйся про себе. Навіть за найкращих обставин процес пошуку роботи може бути виснажливим. Не забудь виділити час, щоб подбати про себе. Відволічись від пошуку роботи на те, щоб насолоджуватися простими речами, такими як прогулянка в парку, випікання чогось смачного чи проведення часу з тими, кого любиш. 

Все змінюється і ці зміни будуть продовжуватися. Проте є те, що завжди буде незмінним – роботу для студентів без досвіду Ти зможеш знайти на studlava.com

Джерело: 7 Ways Job Searching Will Be Different in 2021 (and How You Can Adapt)

...то поділися з друзями:)
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх