Університет і стартап: з чого розпочати

клін1

“Ми як батарейки. Заряджаємось самі, щоб потім заряджати інших”, – сміються хлопці, які розвивають власний стартап Clean city.

Знайомся, Роман Віт та Микола Мацях
навчаються на 2-ому курсі програми Інтернет речей у Львівській політехніці. На 1 курсі вони знали, що втілять якусь з ідей в життя. Їм не потрібно було довго вагатись, адже університетський проект підштовхнув до розв’язання глобальної проблеми міста.

Вони з головою поринули у дослідження проекту, можливості виникнення ризиків та його переваги. Все відбувалось під час навчання: вдень — університет, ввечері — розробка стартапу. Звісно, вони не були готові до запуску проекту, але їхні очі горіли ідеєю й страх чогось не знати легко вирішувався запитом в Google.

У Тебе може закрастись думка, що вони роблять стартап без кінцевої мети й марнують студентські роки. І ось, що ми скажемо стосовно цього.

Де шукати мотивацію?
Хлопці не реагували на втому й не жаліли про втрачені вечірки, адже горіли ідеєю, а ще їх підтримували й надихали. Для цього потрібна мотивація і ось де вона живе:

– У власних діях. “Звичайно у нас бувають моменти, коли хочеться все кинути та насолоджуватись безтурботним студентським життям, але ми знаємо, що затишшя завжди перед бурею. В такі моменти розуміємо, що невдовзі у нас трапиться прорив”

Як бачиш, лише Ти є початковою та кінцевою точкою всіх дій.

 

– У підтримці інших. Ні, мова не йде про світових ідейних натхненників Ілона Маска чи Білла Гейтса, а про справжніх людей. Тих, з ким можна в будь-який час зв’язатись та не боятись поставити десятки питань.
Серед них Ти впізнаєш багатьох спікерів конференцій на теми ІТ та бізнесу: львівський ресторатор Марк Зархін, викладач та Solution architect Soft Serve Зеновій Верес та VP Soft Serve — Дмитро Іванов, співзасновники N-ix Дмитро Косарєв та Андрій Павлік.
Ці люди добились чималих висот своєю працею та з радістю діляться досвідом. Також вони є менторами хлопців по бізнесу.

Як можна зрозуміти, Роман та Микола наполегливо йдуть до мети, оскільки сформували навколо себе успішне оточення в якому не можна дати задню.
IMG_9109 (1)Чи варто працювати на інших для досвіду?
Так. Хлопці впевнені, що варто піти попрацювати на когось, щоб отримати досвіду. “Ти не можеш просто так розпочати власну справу. Треба знати, що робити й чого Ти хочеш досягнути.”

“Багато людей починають задумуватись про роботу після 4 курсу. Їм складно, адже вони не скористались можливістю, яку мали. З’являється сумнів чи вони справді хороші спеціалісти.”

Як зробити перший крок до дій?
“Шукайте можливості. У Львові ледь не щодня проводяться заходи, де Ти можеш спробувати себе. Не так важливо рівень Твоєї підготовки як досвід, що Ти після цього отримаєш. А ще вчіться на своїх помилках. От ми не підготувались до представлення проекту й осоромились. Наступного разу відшліфували представлення так, що тепер допомагаємо іншим.”

Як бачиш, все починається з Тебе. Якщо Ти справді хочеш досягнути поставлену ціль, то Ти не зважаєш на вік, досвід (швидше його відсутність), а починаєш діяти й все стає на свої місця. #Спробуйсебе, стань натхненням для інших.

...то поділися з друзями:)
  • 13
    Shares
  • 13
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх