Андрій Кусий: Я не хочу бути просто програмістом

Андрій Кусій: Я не хочу бути просто програмістом

Давай будемо відвертими: інколи (а може навіть часто) Ти думаєш, що класно було б знайти роботу до душі, спробувати повчитися за кордоном, побачити світ…Так от, знаєш, поки Ти вагаєшся хтось не боїться викликів та змін і просто (ну ок, може не дуже просто) це робить!

Сьогодні Ти познайомишся з Андрієм. Це могла б бути ще одна історія про старанного студента з прикладної, який кодив-кодив і став сіньйор девелопером в свої 21. Але тут інший випадок. Читай далі, якщо хочеш дізнатися як поєднувати навчання за кордоном і роботу в одній з найвідоміших ІТ-компаній в Україні, навіщо розробнику розвивати свої управлінські і лідерські навички, для чого подаватись на стажування та програми в Польщі, Німеччині, Великобританії та виходити з своєї зони комфорту.

Про освіту  і самоосвіту

Одного разу, коли я був маленьким, ми проїжджали з татом повз головний корпус Франка і він сказав: “Якщо Ти будеш добре вчитися, то колись сюди вступиш.

…а фундамент для цього був добротний. В старших класах освітня будівля на вулиці Караджича (хто не знає, там знаходиться Львівський фізико-математичний ліцей при Львівському національному університеті ім. I. Франка) стала для Андрія ріднішою за батьківський дім. Фізика, математика, фізика, математика…

Фізика давалася мені значно краще, але в Україні бути фізиком це відсутність перспектив і безробіття. (Не в образу всім фізикам)

Та й після фізмату одна дорога на прикладну.

Чесно кажучи, я ще не зустрічала студентів, які б не жалілися на своє навчання (всім важко, кожен викладач думає, що його предмет найважливіший, матеріали застарілі, конспекти від руки і тд).

Але правда така: в університеті всі студенти в рівних умовах. Тільки від Твого бажання, наполегливості і особистих якостей залежить чи за 4 роки Ти будеш мати сякий-такий багаж знань і диплом (хай навіть червоний) чи це будуть саме ті круті, драйвові, (відносно) безтурботні студентські роки.

Вже після першого курсу Андрій зрозумів, що пари-парами, але щоб стати програмістом треба вчитися самому:) тому почав проходити курси на Coursera, edX, Prometheus та читати книжки з програмування.

Андрій Кусій: Я не хочу бути просто програмістом

Курси SoftServe Academy

Якщо Ти цікавишся темою #вайтівайті, то, напевно, Тобі часто зустрічаються оголошення про різні школи і курси. Насправді, для компаній це один з найпростіших способів підготувати для себе хороших працівників, а для студентів чи не єдиний варіант для успішного початку роботи в цій галузі.

SoftServe Academy має платні та безкоштовні курси як з програмування, так і з тестування програмного забезпечення та з дизайну.

Май на увазі: Тобі потрібно мати базові знання з того напрямку, на якому Ти хочеш навчатися. Це не університет і отримати безкоштовне місце не так просто, та ще й Тобі доведеться пройти співбесіду і пояснити, чому Ти хочеш там вчитися.

Андрій пояснив, потрапив на курс і після цього навіть на роботу (але про це пізніше).

University of Groningen (Erasmus+)

Якщо так по-простому, то завдяки програмі Еразмус+ українські студенти мають можливість поїхати на навчання в один з університетів-партнерів, потрапити в англомовне середовище, отримувати високу стипендію (якої вистачить і на оренду житла і на подорожі), відчути ту атмосферу студентського життя , яку показують в фільмах.

На момент початку програми у Андрія вже була робота. “Ну і для чого ще кудись їхати?!” можеш подумати Ти. Все просто: по емоції і атмосферу!

 

Типовий день: прокинувся, поснідав, поговорив з замовником, покодив…потім ровер, універ, ще один кол (call), знову код, і в клуб…було важко, але дуже круто. Майже на кожні вихідні я їздив в нове місто чи країну.

Магістратура. ЛНУ vs. УКУ

Андрій Кусій: Я не хочу бути просто програмістом

Два університети, одна магістерська програма Data Science, аналіз навчальних програм, вибір на користь УКУ.

УКУ це не тільки про красиві аудиторії і сучасне обладнання, це про інший підхід. Навчання там не кожного дня, а по модульній системі: наприклад, теоретичну частину до курсу Introduction to Data Sience вичитали за 3 дні, а семестрова оцінка ставиться за проект, який буде брати участь в канадському конкурсі.

Вартість навчання далеко не найнижча у Львові, але є можливість виграти стипендію від компанії, яка покриє велику частину від усієї суми (за умови, що Ти будеш паралельно працювати в цій компанії).

Про досвід і програмування

Починалося все стандартно…фріланс, створення (верстка) сайтів, накопичення досвіду. Завдяки досвіду та самоосвіті вступив на курси програмування, а потім почав працювати розробником ПЗ в SoftServe і продовжував там працювати навіть після того, як поїхав на навчання за кордон. (Цю компанію, Ти можеш побачити з яскравим стендом на ярмарці вакансій у Твоєму універі, вони відкриті для молодих талантів)

…престижна робота, класна компанія, але і програмувати з часом набридає. На Заході тренд іде від програмування до більш інноваційних Data Science i Artificial Intelligence, а написання коду все частіше автоматизовується.

Про англійську

Єдине чого я не вивчив в ліцеї це англійська.

З рівнем А2,  ні на навчання за кордон не поїдеш, ні на програми не подашся, ні з замовником не поговориш, тому треба було щось з цим робити…

Мовних шкіл стільки, скільки ж і програмування. За щасливим подарунком долі потрапив у групу з рівнем Advanced у Green Forest.

…коли потрапляєш у середовище, де всі вільно розмовляють, то і мотивація до навчання набагато вища.

Ще одним подарунком долі виявилося життя на Сихові. Серйозно. Перестань нарешті жалітися, що дорога до університету займає 1-1,5 години в стоячому положенні, в переповненій маршрутці, краще завантажуй аудіокниги англійською і використай цей час з користю.

Про можливості і програми

Студентам юристам, економістам, філологам (усім!) потрібно здобувати досвід та практичні навички ще під час навчання.

Не даремно кажуть, що сміливі завжди мають щастя. Якщо в Тебе горять очі і є бажання то не такі важливі вікові обмеження, дедлайни, рівень володіння мовою. Треба пробувати.

Три програми у яких Андрій взяв участь, навчаюсь на бакалавраті:

Після другого курсу подався на Leopolis for future і був наймолодшим учасником (знайшов програму, до речі, самостійно на сайті Відділу міжнародних зв’язків). 25 українських студентів мають можливість пройти літнє стажування в одній з польських компаній протягом 1-2 місяців та ще й отримувати стипендію.

Андрій Кусій: Я не хочу бути просто програмістом

А далі рух на Захід: German Business for Ukraine – професійне оплачуване стажування у німецькій компанії. Андрій стажувався в найбільшій компанії в Європі, яка створює ІТ-продукти.

Андрій Кусій: Я не хочу бути просто програмістом

Лондон, Біг-Бен, LEAD. Програма для молодих лідерів, які працюють в державному чи громадському секторі задля позитивних змін в Україні. Для того, щоб туди потрапити треба добряче постаратись: заповнити велетенську апцікайну форму та обгрунтувати свою мотивацію  (написати 9 “творів” по 500 слів!). Але воно того варте:

Ми мали зустрічі в різних Міністерствах, відвідували топові компанії. Лондон круто виглядає і ми відчули наскільки швидкий там ритм життя. 

 

Андрій Кусій: Я не хочу бути просто програмістом

Порада для Тебе

Я вагався чи роблю правильно, бо постійно чимось жертвував: брав відпуску, щоб поїхати в Лондон, багато працював віддалено і не розвивався як крутий професіонал.

За кордоном цінують Твої soft skills та чим Ти займаєшся поза роботою. В першу чергу Ти людина, а не набір навичок. Не варто зациклюватися на аутсорсі і все життя гребти на одній галері. Якщо є можливість кудись поїхати то обов’язково їдь!

Замість висновку

Досить відкладати життя на потім, зроби це зараз. Бо саме зараз у Тебе сила-силенна можливостей. От наприклад, у телеграм каналі ScholarshipsForUkrainians можливості навчання для українців у різних країнах світу, а на STUDLAVA практики, стажування та вакансії для студентів в Україні.

Ну давай, #спробуйсебе!

...то поділися з друзями:)
  • 85
    Shares
  • 85
    Shares
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх