“Стоп! Я більше не можу!” або деструктивна продуктивність

що таке продуктивність і з чим її їсти?

Ти молода та повна амбцій, а Ти юний та повен сил. Навчаєшся в університеті, можливо, навіть зразковий студент, або, щонайменше, середній бал Твого диплому обіцяє тверду четвірку. Також, скоріш за все, Ти працюєш або займаєшся справою, яку можна було б віднести до Job. Але це не все. Напевно, у Тебе ще є двійко-трійко захоплень (одне дійсно важливе, наступні як щось додаткове). Ти соціально-активний, культурно заангажований, політкоректний, працюєш волонтером у притулку покинутих домашніх тварин, слідкуєш за останніми тенденціями у світі моди, а ще, по суботах, збираєшся з друзями на традиційну “Мафію”, де , коли “місто засинає” намагаєшся у ролі шерифа знайти вбивцю. І знаєш що? Цього мало!

Сьогодні поговоримо з Тобою про зворотню сторону такого терміну, як “продуктивність”. Що воно таке, знають напевне усі, а от з чим його їдять, з цим доведеться розібратись.

На фоні останніх тенденцій, багатьох із нас переслідує відчуття того, що бути просто хорошою людиною/ розумним хлопцем/ кмітливою дівчиною мало. Реклама продає нам вітаміни, які нададуть заряд енергії на цілий день. Кіно знайомить нас із американцями, які навчаються, відвідують курси чогось, займаються спортом, зустрічаються з друзями, а потім йдуть на вечірку чи в ресторан, чи в те ж кіно і все протягом одного дня. А соціальні мережі так і божаться, що в красивої людини все красиве: і обличчя, і одяг і навіть її сніданок.

Author: Jordan Whitfield
Author: Jordan Whitfield

Логічно припустити, що маючи перед собою подібну картину, хочеш перетворитися на супер-людину і встигнути все! Але так не буває, скажемо більше це не потрібно:

  • Не поспішай, Твій поїзд ще не відправляється

Якщо Ти сьогодні ж не переробиш увесь список планів за тиждень, то повір нічого страшного не станеться. Сучасність диктує надмірну активність та граничний рівень мотивації. Молодь вважає, що у них просто немає часу на те, щоб зволікати. Закінчити університет, по закінченню уже мати хоча б дворічний досвід роботи, отримати підвищення, залишатись у формі, влаштувати особисте життя, щоб до 30 отримати перший мільйон! Але таке трапляється лише в окремих випадках і це радше виняток, аніж правило. У Тебе є час і не потрібно себе розпинати, якщо раптом витратив годинку-другу на дурний серіал, а не на фільм із особливим філософським підтекстом.

Популярні книжки та фільми із Заходу спрямовані також на Західне суспільство, чиє навчання у школі та університеті триває куди довше і наші однолітки там тільки навчаються на бакалавра, коли ми вже мітимо на ступінь аспіранта. Тому розслабся, подивись ще ту одну серію серіалу.

  • Менше інколи більше

Як показує практика, час, який ми витрачаємо на левову частку наших справ, можна було б звести до мінімуму і отримати той же результат. Мова про популярний принцип Парето: 20% зусиль творять 80% твого успіху. Тобто, щоб підготуватися до іспиту чи завершити проект не потрібно заливатися кавою, а достатньо порційно виконувати конкретні етапи. За один раз можна і не бігти цілий марафон, достатньо пробігти кілька відрізків спринтом. А ще можна сконцентруватись на чомусь одному, а не розпорошуватися на кілька завдань (мультитаскінг уже не в моді).

Справа не в тому, щоб перестати робити все і чекати на 80% покращення, а в тому щоб проаналізувати, що другорядне, а що головне і правильно розподілити навантаження.

  • Можливості людської пам’яті необмежені

Якщо вірити різноманітним студіям та дослідженням в галузі нейробіології немає нічого такого, що людський розум не міг би запам’ятати/опрацювати. Тому, якщо один вечір нікуди не вийти з друзями чи не відвідати вечірку або лекцію, повір, друзі та знайомі не забудуть про Твоє існування (щонайменше в масштабі довготривалої пам’яті). Навіть більше це не призведе до екологічної катастрофи. То ж, маючи вибір відпочити вдома чи піти кудись проти своєї волі (адже Ти хочеш бути активним) можеш спокійно зробити вибір на користь першого.

  • Бенджамін Баттон лише проза

Можливо Тобі доводилось читати розповідь Френсіса Скотта  Фіцжеральда “Загадкова історія Бенджаміна Баттона” або, щонайменше, бачити фільм  з Бредом Пітом у головній ролі. Там Бенджамін народився стареньким дідусем і з кожним роком лише молодшав і молодшав, а відповідно набирався здоров’я. Так от це не про Тебе. Прекрасно, що зараз Ти повен сил, можеш лягати пізно, прокидатись рано і жити на енергетиках (чи що Ти більше любиш), але зараз Ти в тому віці, коли Ти інвестуєш не лише у свій фінансовий стан, але й у майбутнє самопочуття. Тому, якщо в подальшому не хочеш проявляти посилений інтерес до реклами медикаментів, потурбуйся про відпочинок, сон і харчування.

  • Твій улюблений блогер не месія

За день Тобі, певно, разів п’ять Instagram пропонує переглянути пряму трансляцію, Твої друзі масово збираються на якусь подію або з’являються все нові та нові дописи “як робити щось правильно”. Кожен також має окремих людей, за якими слідкує в соцмережах, оскільки ті, завжди поперед всієї планети і близькі до трендової “активності” у всьому. Втім не забувай, що це такі ж люди як і ми всі. У всіх людей бувають слабкості з’їв тістечко, не продовжив абонемент, пропустив пару, спізнився на зустріч, проспав до другої дня. Навіть Твій улюблений блогер так робить, просто він або ніколи не зізнається про це своїм підписникам, або робить це красиво з найдобротнішими фільтрами з платного пакету.

Тож інколи корисно побути контрпродуктивним, тим більше, що з приходом весни робити це набагато простіше! Не поспішай піддаватися своїм докорам сумління, а піди краще з ними на компроміс і додай більше лінивих приємностей. Повір, Твоє життя стане більш розміреним та спокійним, адже інколи менше, це, все ж, більше 😉

...то поділися з друзями:)
  • 89
    Shares
  • 89
    Shares
Записи створено 10

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх