Як розвинути особисті навички?

Я — той, хто Тобі потрібен (2)

У цій статті поговоримо про особисті навички: нагадаємо що це таке, де їх отримувати та як розвивати у сучасному світі технологій. Описали 4 найважливіші вміння та ресурси, над яким потрібно попрацювати.

Особисті навички (англ. soft skills) комплекс неспеціалізованих, надпрофесійних навичок, які відповідають за успішну участь у робочому процесі, високу продуктивність і не пов’язані з конкретною сферою.© (Дякуємо Вікіпедії за визначення)

Це поняття з’явилось ще у 60-х роках в американській армії. Згодом термін перекочував у звичайне життя та став невід’ємним елементом розвитку. Хочеш досягти висот — працюй над особистими навичками.
Існує багато списків з багатьма, необхідними для кожного, навичками та ми зосередились на 4 основних:

Позитивне формування зв’язків

Це означає, що потрібно згуртовувати навколо себе людей, з якими Ти можеш поділитись власними знаннями та дізнатись від них щось нове.
Можна притримуватись короткого плану, щоб зустріч з новими людьми переросла у тривале спілкування, а не залишилась у пам’яті короткою розмовою з незнайомцями на черговій події.

– Обери тих, з ким Тобі найбільше хочеться познайомитись;
– Зав’яжи розмову;
– Обміняйся контактами й протягом 24 годин надішли повідомлення в стилі “Було приємно поспілкуватись на події (вкажи яку). Сподіваюсь, продовжимо нашу розмову (обов’язково уточни, про що ви розмовляли, щоб Тебе точно запам’ятали)”
– Зідзвонись або спишись з тією людиною та продовжи раніше почату розмову. Таким чином Ти не втратиш зв’язок з класною людиною та долучиш її до свого кола спілкування.

Що читати: Кейт Ферраці Ніколи не їжте наодинці“

Фокус на командній грі

Гадаєш «І один у полі воїн»? Можливо, та для ефективної роботи та досягнення цілей Тобі потрібна підтримка.
В команді Ти вчишся:

– Лідерству (вести за собою не так просто як здається);
– Відповідальності за свої дії (які можуть як допомогти так і зашкодити меті вашої командної роботи);
– Вирішення проблем (без них, на жаль, ніяк);
– Критичного мислення (не вистачає певного ресурсу, зник інтернет — потрібно підходити до проблеми з іншого боку, щоб швидко його вирішити);
– Взаємодії з іншими (робота в команді — це обов’язок. Ти невід’ємна частина процесу, тому просто так забути за справу або забити на неї — не вихід з ситуації. Тобі потрібно довіряти, делегувати та дотримуватись зобов’язань);

Що читати: Патрік Ленсіоні “5 вад у роботі команди. Історії реальних викликів та перемог”

Висновки з успіхів та невдач

Будь-який життєвий поворот трапляється не просто так, з усього потрібно робити висновки. Стоїть п’ятірка за іспит? Згадай скільки часу та зусиль на це пішло. Провалена співбесіда? Ти отримуєш досвід як не потрібно себе поводити перед працедавцем, які помилки було допущено при створенні CV.
Збирай деталі з:

– Успіхів. Дай відповідь на питання: Як було отримано перемогу, Скільки зусиль на це витрачено та оціни складність досягнутої мети;
– Невдач, аналізуй їх, концентруйся на виникнених проблемах, чому вони так трапилися та намагайся уникнути їх наступного разу.

Що читати: Чіп і Ден Хіз “Приліпи! Ефективність ідей: чому одні досягають успіху, а інші зазнають невдач”

Розвиток комунікації

Якщо в першому пункті йшлось більше про розвиток кола спілкування (networkig) та шляхи його збільшення, тут йдеться про саме спілкування. Процес передавання і сприймання повідомлень, який передбачає обмін інформацією між учасниками.
Звертай увагу на:

– Співбесідника (знаходь спільні точки дотику, поставивши кілька питань, щоб згодом продовжити спілкування з людиною за тиждень чи місяць);

– Манеру спілкування (жести, міміка, тон спілкування, слова-паразити, поведінка);
– Самопрезентацію
Філії Девіс писав: “Свій стиль само презентації – це той ключ, який дозволить отримати людське визнання.”
( Вправляйся у публічних виступах, щоб краще розуміти людину з якою Ти спілкуєшся)

Що читати: Ерік Берн “Ігри в які грають люди”

Не стій на місці, розвивай особисті навички. Склади план, над чим Ти будеш працювати цього тижня, щоб точно знати, коли очікувати результат. Не зупиняйся, навчайся та #Спробуйсебе ан практиці. studlava.com чекає на Тебе.

...то поділися з друзями:)
  • 3
    Shares
  • 3
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх