Як знайти свою пристрасть, якщо у Тебе немає уявлення що це

Як знайти пристрасть, якщо немає уявлення що це

Одна з найбільших іроній у житті: дуже легко зрозуміти що Тобі НЕ подобається, а от з’ясувати, що ж подобається може виявитися набагато складніше. Якщо Ти ненавидиш свою роботу і хочеш розпочати нову кар’єру, але не маєш уявлення що Ти хочеш робити, або до чого лежить душа, представляємо японську концепцію, яка називається ікігаї. Дослівно перекладаючи, це означає “причина для буття”. Говорять, що це стало причиною того, що у місці його походження – японському острові Окінава – живе найбільше щасливих та здорових довгожителів у світі.

Тож, що таке ікігаї, та більш важливо, як це зможе допомогти Тобі знайти Твою пристрасть та розпочати кар’єру, яка найбільше Тобі підходить?

Ікігаї об’єднує у собі чотири фактори, які разом створюють “Святий Грааль” для кожного, хто шукає свою пристрасть та мету в житті. Ці фактори, це:

  • Що Ти любиш
  • Що, на Твою думку, потребує світ
  • Що у Тебе добре виходить
  • За що Тобі можуть платити

 Але як вони допоможуть Тобі зрозуміти, що Тобі слід робити зі своїм життям?

Як знайти свою пристрасть і мету

Візьми ручку, аркуш паперу та дай письму відповідь на наступні запитання:

  1. Що Ти любиш робити? Яка діяльність для Тебе є настільки захоплюючою, що Ти не помічаєш як біжить час? Тобі може не вдаватися,  але Ти продовжуєш це робити, бо для Тебе це суцільне задоволення.
  2. Що, на Твою думку, світ дуже потребує? Від якої несправедливості у світі у Тебе закипає кров? Про що Ти можеш говорити годинами? Не потрібно замислюватися ‒ це може бути щось невелике і локальне (наприклад, люди, які викидають сміття у парку, або те, що дуже складно знайти сир чи молоко без лактози).
  3. Що у Тебе добре вдається від природи? Ти можеш не любити цим займатися, але це легко Тобі вдається і люди часто просять Тебе допомогти їм з цією роботою.
  4. Якими навичками Ти володієш, за що Ти можеш отримувати гроші сьогодні? Знову ж таки, Ти можеш не отримувати задоволення від цієї роботи, але Ти маєш достатньо компетенції у цьому.


Ікігаї – це точка, у якій ці чотири фактори перетинаються. Чи є щось таке, що б задовільнило усі ці чотири фактори?  Якщо так, ЩО ‒ це Твоя причина до буття і кар’єрний шлях, який ймовірно принесе справжнє усвідомлення (fulfillment).

як знайти свою пристрасть, якщо не маєш уявлення що це

Я думаю, що у мене немає пристрасті

Якщо вищезгадані запитання не виявили тої діяльності, яку Ти любиш, віриш у неї, яка у Тебе добре виходить і Ти можеш отримувати за це гроші fulfillment не панікуй. Запитай себе чи є якісь активності, які потрапляють у перетин 2-3 факторів. Якщо так, Ти на правильному шляху.  Повернися до чотирьох факторів та впорядкуй їх за пріоритетністю, потім розташуй найважливіший фактор угорі, далі – менш важливі, а в самому низу найменш важливий.

Наприклад, для деяких людей відчуття фінансової безпеки є більш важливим за задоволення від роботи, яку вони виконують. Тому така людина, ймовірно, буде почуватися щасливою, виконуючи роботу, яка не є захоплюючою, але їй це подобається,бо вона бачить цінність і їй добре платять.

І навпаки, гроші можуть Тебе не цікавити. І Ти можеш почуватися щасливо, заробляючи небагато, поки робота, яку Ти виконуєш, дає Тобі розуміння, що Ти робиш реальні зміни у світі і приносить задоволення.

Як тільки Ти дізнаєшся, який з факторів ікігаї у верхній частині переліку пріоритетів, і який є другим чи третім, зосередься на визначенні діяльності, яка задовольняє два або три фактори, які є найбільш важливими для Тебе.

Як знайти свою ідеальну кар’єру, якщо у Тебе немає пристрасті

Якщо Ти розумієш, що не можеш знайти інтереси, які потрапляють у більш ніж один з факторів ікігаї, це знак того, що Тобі слід розширити горизонти. Спробуй нові хобі, які здаються цікавими, обери онлайн чи онсайт курс, відвідай незвичну подію чи місця, де раніше не доводилося бувати, поспілкуйся з людьми, з якими не доводилося взаємодіяти за звичних обставин. Так, як Ти можеш відкрити для себе страви, які любиш, дегустуючи їх, Ти можеш відкрити для себе активності, які можуть стати Твоєю ідеальною кар’єрою, спробувавши їх.

Книги з самодосконалення, Google, ролики на ютубі, мотиваційні спікери та ця стаття допомагають знайти натхнення та мотивацію, але вони не дають відповіді. Твої відповіді прийдуть, коли Ти спробуєш нові види діяльності і відчуєш, які емоції та почуття у Тебе виникають.

Джерело: How to find your passion when you have no idea what it is

#Спробуйсебе

...то поділися з друзями:)
  • 52
    Shares
  • 52
    Shares
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх