Де живе мотивація?

Я — той, хто Тобі потрібен

4 жовтня ми провели вебінар по мотивації. Олександр Бондар розповів як розуміти, що нам справді потрібно; поділився як розставити пріоритети у бажаннях та віднайти впевненість у собі. Якщо Ти хочеш переглянути записаний ефір, тисни сюди.

Ти читаєш статтю з коротким підсумком, в якому дізнаєшся, де живе Твоя мотивація, навіщо її контролювати та як правильно її використовувати.

Звідки береться мотивація та енергія щось робити?
Мотивація виникає на підсвідомому рівні та зароджується в мозку. Для того, аби згодом розставляти пріорітети й щось робити, необхідно розділяти нагальні справи. Для прикладу, у Тебе виник запал вилізти на Говерлу в той час як Ти не робиш реферат, бо “В мене нема мотивації”.

Чому так трапляється? Ще Фройд писав про це. Розглянемо структуру моделі психіки (ця теорія потрібна, аби зрозуміти весь концепт вебінару):

  • Я — свідомість, яка формується протягом усього життя;
  • Воно — егоїстична свідомість, яку ми перейняли у тварин;
  • Над “Я” — свідомість, яка з групи людей дозволила нам стати індивідуалістами.

Мотивація є лише у командувачів?
Хто такі командувачі і як вони стосуються мотивації? Зараз все розкладемо на полиці.

  • Командувач — відповідає за активну частину системи психіки. Ми її отримуємо з дитинства. Для прикладу: прочитай сторінку книжки та отримай цукерку.
    Цьому типу присутнє бажання до егоїзму, який все перетворює в стрес. Попри ці негативні риси, саме у цьому типі зароджується мотивація. Наш егоїзм веде до нових справ, завдань, навичок, викликів (які можемо довести до кінця, щоб отримати насолоду від результату й додаткову мотивацію) Досягнута ціль збільшує бажання, мотивацію робити щось ще.

  • Підлеглий — тип, який блокує мотивацію. Здавалось, ти хочеш зробити якусь дію, але щось нашіптує на вухо: “Не роби цього? Навіщо?”.
    Для прикладу: Ти хочеш податись на кльову вакансію, складаєш резюме, бо це саме та омріяна компанія, але в результаті Ти не надсилаєш свого резюме.
    Чому так? Це все внутрішні блоки. Ти самостійно на підсвідомому рівні ставиш заборони, які складно (але реально) подолати. Є один дієвий вихід — робити наперекір собі. Як би важко спочатку Тобі не було, це приведе до бажаного результату — страхи зникнуть.


Способи пошуку мотивації
Перш за все потрібно намагатись зберігати спокій. Для прикладу, медитація. Чому насправді люди так люблять ходити в гори, бути на природі чи спостерігати за водою? Це розслабляє нас морально.

Є багато технік, аби прийти в себе й не приховувати справжню мотивацію.

Техніка #1 Уявляй всі події з висоти 100 метрів. Ти — лише спостерігаєш за ситуацією. Таким чином оціниш всю справу, а не лише певну частинку, матимеш змогу зрозуміти суть проблеми й вирішити її.

Техніка #2 “100 питань”. Візьми листок та ручку. Постав таймер на 5 хвилин та спробуй безперестанку написати 100 питань. Не думай над ними. Пиши усі питання, навіть: “Чому у павука 8 ніг”, “Навіть розетки в будівлях”. Коли Ти напишеш та перечитаєш 100 питань, зможеш виділити для себе близько 10 основних тем, які Тебе турбують, адже вони будуть повторюватись у питаннях. Повтори це завдання один раз на 2 тижні протягом 2 місяців. Ти відслідкуєш свої справжні переживання та зрозумієш, над чим працювати.

Розуміння себе — прямий шлях до розвитку. Лише від Тебе залежить розвиток, пам’ятай використовувати його на практиці, studlava.com в цьому допоможе.
#Спробуйсебе

...то поділися з друзями:)
  • 1
    Share
  • 1
    Share
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх