Для покращення пам’яті, відклади планшет й запиши рукою.

rawpixel-com-192251-min

У нашій насиченій технологіями реальності часто нотатки вручну сталі схожими на реліквію далекого минулого. Ми підтримуємо зв’язок через електронну пошту, записуюємо нотатки на планшетах, а розклади позначаємо на смартфонаххто має час, щоб занотувати що-небудь вручну?

Можливо, ми не повинні бути настільки критичними щодо нотаток на папері. Виявляється, існують реальні переваги таких записів.
Ще дітьми, коли ми вперше вчились читати і писати, навчались швидше, коли батьки писали вручну, а не на комп’ютері. Нові дослідження показують, що традиційні нотатки можуть бути корисними.

У серії з трьох експериментів, опублікованих в квітні 2014 року “Психологічній науці”, студенти коледжів були розділені на дві групи; одній групі доручили відвідувати лекції та занотовувати на папері, а іншим конспектувати на планшетах чи ноутбуках.

У той час як студенти, які друкували свої нотатки, могли охопити більший обсяг матеріалу та при перевірці його розуміння, вони показували гірший результат. Їх випереджали однолітки, що все писали від руки.

Цікаво, що розрив у досягненні зберігався навіть тоді, коли студентам дали тиждень, щоб вивчати нотатки перед тестуванням з власних конспектів. Незважаючи на майже повні лекцій, лекції “ноутбуків” не могли нормально обробити записи. На противагу їм, інша група студентів, що користувались старомодним способом й писали вручну, все ще мали кращі результати, хоча їхні конспекти були не такі детальні.

Що з цього? Писати вручну набагато повільніше, ніж набирати, проте тут є переваги, коли необхідно використати записи з розумінням. На відміну від “ноутбуків”, які мали змогу розумово “від’їхати” під час лекції, впевнені у здатності записати майже кожне слово, зіткнуться з труднощами при розборі матеріалу. Інша група не мала можливість записувати все, тому їм довелося працювати мозком: обробляти інформацію в режимі реального часу.

Насправді, чим дослівніше записані студенські нотатки, тим менше у них збережено лекційного матеріалу. Автор стверджує: “Схоже, що студенти, котрі використовують ноутбуки, можуть робити нотатки досить безглуздо, з невеликим аналізом або синтезом мозку”. “Така мізерна транскрипція не сприяє змістовному розумінню або застосуванню інформації”.

Остерігайтеся детального конспектуваннянаступного разу, коли почнете безглуздо набирати нотатки під час телефонного дзвінка або на зустрічі. Надавай перевагу справжньому паперу та ручці. Спочатку це здається дивно, але Твоя пам’ять подякує пізніше.

Джерело: For a Memory Boost, Ditch the Laptop and Write It Down by Hand.

...то поділися з друзями:)
  • 12
    Shares
  • 12
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх