Як правильно дрімати, щоб підвищити продуктивність

Як правильно дрімати, щоб підвищити продуктивність

Сальвадор Далі та Томас Едісон мали цікавий прийом в своєму арсеналі для підтримання тонусу впродовж дня. Сальвадор Далі, у пошуках креативних ідей, в другій половині дня сідав на стілець, зжимаючи ключі в руці, під рукою ставив тарілку. І коли він міцно засинав, ключі падали на тарілку та будили. Часто Далі прокидався з новою ідеєю в голові, назвав цю техніку «сон без сну». Томас Едісон робив те саме, однак використовував меч замість ключів.

Попри те, що є багато інших цікавих технік для підтримання тонусу, такі як метод Фейнмана чи навіть просте прибирання на столі, вони всі потребують зусиль, а сон ніяким чином не обтяжує. Наприклад, сон зможе допомогти впоратися з почуттям втоми і отримати енергію до кінця дня, а ще зміцнює пам’ять. Однак потрібно робити все правильно, бо можна втратити багато часу і стати дуже сонливим.

Чому люди люблять подрімати впродовж дня?

Причиною цього є індивідуальний циркадний ритм. Це вбудований біологічний механізм, який регулює потоки енергетичних рівнів впродовж дня. У більшості людей пікове спадання рівня енергії відбувається приблизно 2-4 ранку під час міцного сну. Та найбільший спад енергії впродовж дня припадає на 13-14 годину. Звісно, час спадання енергії у всіх є різний, та це залежить від багатьох факторів, також від кількості нічного сну.

Проте факт залишається фактом: післяобідній сон є найкращим способом з протидією спаду енергії. І це підводить до питання, як правильно поспати вдень?

Тривалість та час сну

man-holding-a-clock-over-white-background_1368-6152

Для більшості людей підходить 10-20 хвилин денного сну. Це пов’язано з циклом сну. По суті, цикл проходить декілька різних етапів та триває близько 90 хвилин. На пізніх етапах циклів сну є повільна активність мозкових хвиль, якщо прокинутися під час такого етапу, можна відчути так звану «інерцію сну». Інерція сну – це відчуття невпевненості та бажання повернутися назад до спання. Тому маєш вільних 90 хвилин у день, витрати їх на денний сон.

Якщо ж обмежений час, то найкраще – 10-20 хвилин у проміжок з 13 по 16 годину дня включно. Це пов’язано з тим, що до 13 години людина не надто втомлена, тому потреби у сні немає. А якщо поспати після 16, то ризикуєш зіпсувати нічний сон. Тому краще спробувати вписатися у ці рамки.

Заснути…чи ні?

Мабуть, кожен засумнівається, чи витрачати цей час на сон, якщо горить робота? Ба більше – навряд чи можна заснути вдень за лічені секунди. І це правильно, згідно з дослідженнями, дорослій людині потрібно близько 14 хвилин, щоб заснути, деяким – більше. Враховуючи це, чи будуть корисні ці 20 хвилин для сну.

Досліджуючи це питання, знайшла цю статтю, де написано, що від дрімоти є чимало користі, навіть якщо ти не засинаєш повністю. Також автор зазначає, що позбавившись очікування на засинання, ти стаєш швидше засинати. Дрімота – це набута можливість, яку можна вдосконалювати, тобто неможливо засинати зразу, потім буде легше швидко іти в обійми Морфея. І як вставатимеш, то відчуватимеш прилив енергії та гарного настрою.

Атмосфера для сну

Найкраще спати там, де темно та тихо. Якщо ж такого місця нема, бо ти працюєш в офісі, купи маску для сну і берюші чи звукопоглинаючі навушники. Цей «сонний арсенал» зручно використовувати і в мандрах, щоб поспати в автобусі чи у літаку.

Кавовий сон

people-person-awake-background-wake_1368-2506

Спробуй випити щось кофеїнове і відразу ж піти спати на 20 хвилин. Звучить як марення? А ось і ні. Кофеїну якраз потрібно 20 хвилин, щоб почати діяти, а значить після того, як ти прокинешся, енергійність від кави належиться і ти будеш у гарному настрої та будеш повен енергією.

Японські та англійські дослідження показали, що кава та сон працюють найкраще, бо впродовж дня мозок генерує хімічні речовини – аденозин, який дає бажання поспати. Очевидно, як ти поспиш, то мозок забере частину аденозину і допоможе позбутися втоми та відчути енергію. Оскільки молекула кофеїну по структурі надзвичайно схожа на молекулу аденозину, вони фактично блокують рецептори аденозину, через що ми відчуваємо втому. Тому кавовий сон – це найкраще, щоб збадьоритися.

Варто пам’ятати! Не можна використовувати денний сон як погану звичку, бо не тільки від нього залежить відчуття втоми. Адже потрібно звертати увагу на регулярні заняття спортом, на прогулянки на свіжому повітрі, на достатню кільки води на день та здорове харчування.

...то поділися з друзями:)
  • 43
    Shares
  • 43
    Shares
Записи створено 3

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх