7 способів змінити своє ставлення до життя у Новому році

Як змінити своє життя у Новому році

Ставлення — це дрібниця, яка робить велику різницю.

Інколи змінити твою ситуацію неможливо — або просто не можливо зробити це вчасно. Ти не можеш отримати нову роботу миттєво. Ти не можеш змусити когось піти проти його чи її волі. І ти, однозначно, не можеш стерти минуле. То які варіанти у тебе залишилися?

Зміни своє сприйняття, переконання чи думки про ситуацію. Це допоможе змінити твоє ставлення в загальному і, в кінцевому результаті, дозволить вийти за межі труднощів, які ти не можеш контролювати.

Грецький філософ Епіктет сказав ще 2000 років тому: “Людям заважають не речі, а те як вони їх бачать. Коли ти хвилюєшся чи засмучуєшся — ніколи не приписуй це іншим, а лише собі; тобто це залежить від твоїх власних принципів і думок”.

Сучасна школа поведінкових наук теж  погоджується.  Американський психолог Альберт Елліс, відомий за розробку раціональної емоційної поведінкової терапії (РЕПТ), довів, що люди реагують на події залежно від їх погляду на події, а не від самих подій.

Не маєш уявлення як змінити своє сприйняття речей і покращити своє ставлення? Ось 7 простих способів, щоб розпочати:

  1. Звільни свій розум

    Для того, щоб свідомо контролювати, що відбувається у твоїй голові, тобі треба усвідомлювати цей процес. Давайте спробуємо: зроби глибокий вдих і постарайся звільними свої думки від всього, що відбувається навколо. Це створює простір для чогось нового і незвичного. Зроби собі перерву.
    Не кажи, що ти не можеш. Так, ти маєш досягнути поставлених цілей, але невелика пауза від усього – це необхідність. Якщо ти не відпочинеш — то непомітно “спалиш” самого себе.
    Відпочивати потрібно регулярно. Вибери час, щоб мовчки посидіти в тиші, поспостерігати за собою і зрозуміти, які думки у твоїх голові. Найважливіше — це зрозуміти, де твої власні думки, а де нав’язані ззовні. Не шкодуй часу. Навіть якщо не вдасться розібратися з першого разу — не страшно. Головне розпочати.

  2. Зміни фокус

    Усвідомивши свої думки і емоції, ти можеш свідомо переключати увагу. Знайди думку, яка приносить тобі дискомфорті заміни її нову, приємнішу і кориснішу. Зосередься на наступному кроці — логічному і осмисленому.
    Немає безвихідних ситуацій; є лише люди, які переконують себе, що виходу немає. Не дозволяй своїм похмурим думкам зробити твоє життя таким же. Затрачай свою енергію, щоб рухатися вперед. Змінивши думки, ти зміниш свою реальність. Наші думки — творці нашого настрою, винахідники наших мрій і автори бажань. Ось чому так важливого розібратись в них і реагувати лише на ті, які допоможуть побудувати бажане життя.

  3. Відкинь турботи хоча б на хвилинку

    В середині кожного з нас живе інший “я”, який постійно у спокої. Ти можеш знайти спокій будь-де і будь-коли — достатньо цілком і повністю, фізично та емоційно опинитися там, де ти зараз знаходишся. Таке сприйняття речей створює основу для досягнення внутрішньої гармонії. Потреба в тому, щоб відрізнятися у цей конкретний момент — це не більше ніж турбота, а турботи просто водять тебе по колу. Пам’ятай, частина тебе, яка бажає спокою, це та частина тебе, яка тренує спокій. Цього зовсім не складно досягнути, достатньо про це подумати.

  4. Дякуй

    Ти маєш зрозуміти — тобі не потрібно більше, достатньо цінувати те, що в тебе є. Якщо ти не маєш всього, що хочеш зараз — нічого страшного, ти як  і раніше маєш достатньо. Будь вдячним за те що в тебе є і за те, чого ще немає. Заспокойся: ти ніколи не будеш мати чи знати всього. Ти лише частина від цілого. В тому чого ти не розумієш і є цінність росту. Життя завжди буде неповним і трохи асиметричним. Зрозумій це і прийми. Будь щасливим і сумним водночас, будь голодним і вдячним за це водночас, будь знервованим і спокійним водночас і все буде добре.

  5. Визнай, що труднощі все ж потрібні

    Зрозумій, що не буває щастя, пристрасті чи успіху без труднощів. Якщо все дається легко, то, швидше за все, ти йдеш не в той бік. Все, що відбувається допомагає тобі рости, навіть якщо зараз це складно зрозуміти. Обставини будуть скеровувати, виправляти і вдосконалювати тебе. Інколи ці обставини можуть збити з ніг. Будуть моменти, коли здаватиметься, що все що могло піти не так — пішло. І ти можеш відчути, що застряг в цій колії невдач назавжди. Коли тобі захочеться все кинути, пам’ятай, що інколи щось має піти не так, щоб в результаті сталось так як повинно бути. Іноді ти маєш пройти чеез найгірше, щоб бути в кращій формі.

    Найбільші можливості зустрічаються лише в  часи великих труднощів.

    Таким чином ти стикнешся з найбільшими труднощами, коли знаходишся найближче до дива.

  6.  Коли щось закінчуєш, оглянься і усвідом з чого почав

    Все в життті колись закінчується. Важливо винати і прийняти кінець епохи — бути розсудливим, коли щось досягне свого завершення. Закрити двері, перегорнути сторінку, рухатися далі і т.д. Не важливо як ти це назвеш, важливо, що ти залишаєш минуле, де воно має бути  і насолоджуєшся тим, що є і буде. Це закінчення — НЕ КІНЕЦЬ, це твоє життя розпочало новий етап. Це сторінка у твоїй історії, де один розділ, переходить  у наступний. Відкрий першу сторінку нового розділу — вона прекрасна.

  7. Коли все йде шкереберть, звернися за допомогою до свого тіла

    Мислення залежить від твого тіла,  реагуючи на його рівень напруженості, частоту дихання, швидкість руху і концентрацію уваги. Так само твоє тіло залежить від  думок, почуттів, настрою і реагує на стан твого мислення, питання і слова, які ти вимовляєш. Це означає, що ти можеш контролювати одне через інше. Тому якщо щось іде не так і не виходить зосередитися, хитруй — використовуй свої тіло.
    Уяви як ти виглядаєш збоку, коли в тебе поганий настрій: плечі сутуляться, дихання переривається, чоло хмуриться. А зараз спробуй зробити навпаки: сядь прямо і посміхнись глибоко вдихни і видихни кілька разів, гарненько потягнися. А тепер що відчуваєш?
    Твоє тіло — це інструмент за допомогою якого ти можеш змінити своє ставлення до життя буквально за хвилину. Корисно вміти ним користуватися.

    Постскриптум

    Я говорив це раніше і повторю знову: розум — це твоє поле битви. Це місце, де проживає найбільше конфліктів і де ніколи не буде реальності. Якщо ти дозволяєш таким думкам оселитися в голові, вони заберуть найцінніше — спокій, достаток, час і в кінцевому результаті життя. Ти опинишся на межі нервового зриву, скотишся в депресію. Я знаю, я там був.
    Відверто кажучи, в житті повно речей, які ми можемо контролювати. Наприклад, ми можемо вирішувати, на що витрачати час, з ким спілкуватися, з ким розділяти життя. Ми можемо вибирати, що, як і кому говорити, що їсти на обід, читати і вивчати. Ми можемо вибрати, як реагувати на невдачі.

    А найголовніше: ми можемо вибирати, як ставитися до життя.
    І від цього в підсумку залежить все інше.

    Джерело: 7 Ways to Change Your Attitude When You Can’t Change Anything Else

...то поділися з друзями:)
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх