ІТ на довгу дистанцію: від Junior Dev до Solution Architect

17903466_414493055585061_1676254474504162311_n

Привіт Тобі. Ми продовжуємо серію статей спецвипуску “Професія в деталях”. Сьогодні поговоримо про ІТ-сферу. STUDLAVA мала змогу поспілкуватися з Зеновієм Вересом — Solution Architect в компанії Soft Serve, директором освітнього напрямку Львівського ІТ-кластеру, викладачем НУ “ЛП”. Як він став тим, ким є зараз, які труднощі виникали у професійній сфері, які навички необхідні — читай у нашій статті.

 

Про галузь
Галузь ІТ стрімко розвивається. Щороку виникають нові сфери, які потребують ІТ-рішень. Популярності набувають роботи, чат-боти, доповнена реальність, розумні будинки та міста. Крім цього, існують сотні варіантів розв’язку однієї проблеми. Поява технічних новинок змушує безперервно інвестувати компанії в напрямок R&D. Безперечно, ІТ залишиться в попиті, а експертів побільшає. Один з факторів, що про це свідчить — багато заяв від абітурієнтів. Про це ми знаємо від Зеновія який викладає у НУ “ЛП” на кафедрі “Інтернет речей”.
22137324_1852144638148949_6605087164970657265_o
Про професію

Для того, щоб стати профі потрібно знайти своє місце у ІТ, тобто визначитись з технологією. Ти не маєш бути універсальною людиною у всіх розуміннях цього слова. Добре вивчи одну мову програмування, щоб згодом стати експертом. Не варто підкорювати тренди та переходити з однієї мови на іншу.

Якщо Ти мрієш стати
Solution Architect, Тобі потрібно знати з чого розпочинати свій кар’єрний шлях.

У свій час Зеновій пішов на курси С++ у SoftServe. Після закінчення його взяли на роботу. В результаті за 8 років пройшов шлях від  Junior Dev до Solution Architect, адже “компанія дає Тобі кар’єрно зростати”.

Посада Solution Architect
— це людина-оркестр, яка створює рішення, щоб виконати вимоги клієнта (як система буде діяти). Це посада, яка поєднює у собі обов’язки Team Lead’а, Project Manager’а, Bussiness Analysist’а.

Що входить у вимоги:

    • Вияcнення нефункціональних вимог для побудови проекту;
    • Побудова архітектури проекту;
    • Оцінка тривалості проекту;
    • Спільно з керівником проекту (ПМ) поділ задач між командами по обчислення бюджету;
    • Створення документації – адже саме вона є основним джерелом інформації про прийняті технічні рішення та їх аргументацію;
    • Робота з командою (наставництво, передача знань по дизайну системи).

Познайомся з програмами менеджменту для проектів, на кшталт JIRA, Trello. Веди свій GitHub, відвідуй тематичні події та ставай частиною тих спільнот. Попри це потрібно розвиватись всебічно.
28699300_1246007295531320_5002076016302953259_o
Додаткові вподобання

Зеновій попри розвиток у компанії працює директором освітнього напрямку Львівського ІТ-кластеру. Коротка передісторія: у 2014 р. вийшов новий освітній закон, потреба у деяких факультетах зникла й потрібно було розвивати нові. За рік з’явився новий перелік спеціальностей, в гру вступив Львівський ІТ-кластер, який з допомогою провідних компаній допомогли створити нові програми. Для прикладу, на рідній кафедрі Зеновія “Комп’ютеризовані системи автоматики” запустили  програму “Інтернет речей”, “Системи штучного інтелекту”.

Стати професіоналом легко, якщо у Тебе є чітка ціль. Звичайно, що на шляху виникатимуть труднощі та без цього ніяк. Потрібно отримувати практичний досвід ще під час навчання, аби досягти власних мрій. #Спробуйсебе і все вийде.

...то поділися з друзями:)
  • 7
    Shares
  • 7
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх