Що робити перед співбесідою?

edstg'

Всі процедури перед співбесідою виконані: кожну сторінку сайту компанії Ти знаєш на зубок, маєш відповіді на питання рекрутера, а друзі втікають від Тебе, бо ще однієї симуляції співбесіди вони не витримають.

Настав цей час. Ти біля дверей рекрутера відчуваєш як метелики в животі перетворюються на камінь та й з голосом щось не те.

На жаль, переживання “як не завалити співбесіду” Твоя найбільша помилка. Всі Твої досягнення та професійні навички відходять на задній план при погляді рекрутера. Ти продовжуєш тремтіти від нервів.

Усі старання та підготовка йдуть нанівець. На Твій порятунок, є кілька лайфхаків, щоб заспокоїти власні нерви. Спробуй одну з тактик, яка допоможе Тобі відчувати впевненість.

#1 Не намагайся заспокоїтись

Так, Ти читаєш правильно. Один з найгірших методів — заспокоїтись. Ти знаєш, що це не працює. Дослідження від професора Гарварду Елісон Брукс доводить, що кращий спосіб вгамувати нерви — бути піднесеними.

Вона провела експеримент з 3-ома групами. Усім дали завдання: виступити перед аудиторією, скласти тест або заспівати на сцені. Кожна група замінила переживання: перша — на спокій, друга — на піднесення, а третя — залишалась з хвилюваннями.Саме друга група показала найкращий результат.

Як звичайне слово може спричиняти такий ефект? Якщо подивитись з іншого зору, відчуття переживання суміжне з піднесенням. Вони впливають на нас однаково, хоча мають різне емоційне забарвлення.

Є побічний ефект: підміна значень “хвилювання” та “піднесення” спочатку допомагає Тобі почуватись краще, але потім від цього стає гірше. Брукс показує, що обманювати себе так само просто як і бути в піднесеному стані.

#2 Споживай відповідально

Гадаєш список прочитаних книг — останнє, що може спасти на думку? Навпаки, кілька сторінок улюбленої книги допоможуть Тобі почуватись впевнено.

Нещодавнє дослідження, що розмістив Journal of Personality and Social Psychology показує, що читачі перебирають на себе особливості героїв з книги. Для прикладу, в іншому дослідженні фокус-групі дали книгу, де йдеться про героя, якого позбавила прав голосу на виборах. Він боровся з несправедливістю та повернув своє право. В результаті, на вибори пішло більше людей, які прочитали книгу, навідміну від інших, які книгу не читали.

Спробуй на собі: замість чергової репетиції співбесіди прочитай кілька сторінок книги або статтю про успішну людину (лінк). Такий підхід допоможе Тобі переоцінити власні можливості та додати впевненості.

#3 Перестань себе критикувати

Візьми на хвилинку своє резюме. Прочитай кожен рядок. Які у Тебе виникають думки: позитивні, негативні чи нейтральні?

Якщо Ти думаєш про власне CV негативно, зрозумій це природній процес. Таким чином Ти показуєш власні слабкі сторони. Проблема в тому, що важко впоратись з негативними думками й вони помалу починають бити Тебе зсередини. Зрозумій, жорстка самокритика робить з Тебе слабшу людину.

Виникає питання: як перестати себе критично оцінювати та прийти на інтерв’ю з впевненістю? Відповідь проста: розділяй критику та моменти слабкості. В психології це називають когнітивною реструкцією й на практиці вона важча за теорію.

Є вправи, які можна використати на практиці та заспокоїтись, пропонуємо Тобі спробувати одну з них перед наступним інтерв’ю:

  • Прочитай власне резюме з точки зору рекрутера;
  • Занотуй моменти, які характеризують Тебе з критичної точки зору;
  • Перечитай те, що є на листку двічі.
  • Зрозумій, що слабкі сторони на те і є, щоб з ними боротись. Ти молодець.

Звичайно, Тобі все ще потрібно готуватись до співбесіди, проте ці тактики мають допомогти вгамувати нерви. Спробуй одну з трьох порад та йди на співбесіду з готовністю.

Джерело: 3 Sneaky Mind Tricks That Will Help You Ace the Interview

...то поділися з друзями:)
  • 3
    Shares
  • 3
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх