Що не так з Твоїм резюме?

Що не так з Твоїм резюме?

14 червня у IHUB Lviv відбувся перший, організований нами, public talk “Що не так з Твоїм резюме?”. Коротко про головне написала у своїй статті головний редактор студентського медіа Креденс Ярина Пришляк, яка навчається на факультеті журналістики у Львівському національному університеті імені Івана Франка.


Ви здобули хорошу освіту, володієте корисними навичками і навіть маєте досвід роботи, але вам все-одно не щастить отримати ту чи іншу посаду? То може, проблема у вашому резюме? Рекрутер Ольга Чмелик та менеджер з персоналу Лідія Овещенко холдингу емоцій !FEST розповіли, як правильно «розрекламувати» себе, аби запам’ятатися роботодавцям і чого не варто писати у резюме.

«На перегляд одного резюме рекрутер витрачає в середньому 15 секунд», – каже Лідія Овещенко. А у великі компанії щоденно надходить 500-1000 листів. Тому аби ваше резюме не загубилось серед сірого потоку сотень інших, воно повинне привертати увагу, виділятися і одразу впадати у вічі. А досягти цього можна правильно, лаконічно і креативно подавши інформацію.

Тож якщо ви хочете, аби вас взяли на роботу ніколи НЕ:

  • Не відправляйте одне й те саме резюме на всі вакансії одного роботодавця.
  • Не вказуйте інформацію, якої від вас не вимагають (школи, грамоти, медалі, наявність водійських прав, та будь-які навички, що не є дотичними до вакансії, на яку претендуєте). Це просто займає зайве місце і ніяк не впливає на ваш рейтинг серед інших. А от справді важлива інформація може потонути у цій «воді».
  • Не давайте оцінки своїм минулим роботодавцям. Якщо під час співбесіди вас запитають, чому залишили колишню роботу, не варто вдаватись у деталі і негативно відкликатись про минуле начальство. Адже майбутній роботодавець навряд чи захоче брати у свою команду людину, яка після звільнення ймовірно створить різку антирекламу його компанії.
  • Не використовуйте багато кольорів і шрифтів. Моногамність – ознака стилю. Ідеальна кількість відтінків для резюме – два. «Одного разу нам надіслали резюме, де КОЖНЕ слово було іншого кольору. Мабуть, хотіли показати оригінальність, чи що…», – зі сміхом згадує Ольга.
  • Не надсилайте довге резюме. «Доведено, що вся важлива інформація про людину може вміститися на одну сторінку формату А4, – пояснює Лідія. – Якщо ваше резюме довше, перечитайте його ще раз і викиньте непотрібне». Просто-напросто рекрутер не матиме часу дочитати ваш текст до кінця, і ви залишитесь поза увагою. «Рекордно довге резюме, яке ми отримували, містило 12 сторінок А4, – каже Ольга Чмелик. – Той хлопчина навіть додав стягнення зі своєї дипломної роботи!..»
  • Не треба давати собі суб’єктивних характеристик, на кшталт: комунікабельний, ввічливий, пунктуальний… Такі речі може сказати про себе абсолютно кожен, а от чи правда це? Переконатись можна лише поспілкувавшись з людиною, Коли ж ви самі так себе оцінюєте, це не сприймають серйозно. «Якщо чесно, то 90 % людей, які в резюме вказують «пунктуальний», потім запізнюються на співбесіду», – зізнається Лідія.
  • Не варто нічого вигадувати. Ми живемо у час, коли інформацію перевірити так само легко, як і ввімкнути телевізор: варто просто натиснути на пару кнопочок. «Колись мені довелось розглядати резюме одного парубка на посаду бармена, – розповідає Ольга. – Так-от, він вказав попереднім місцем роботи якусь дивну, невідому мені кав’ярню. Я ввела її назву в Інтернеті, і… виявилось, такого закладу не існує! А хлопець «пропрацював» там цілий рік!» Не варто вигадувати щось, аби додати до резюме ще один пункт. Ваша брехня виявиться, а хто захоче працевлаштувати у себе людину, яка обманює вже на таких ранніх етапах співпраці?
  • Не забувайте про грамотність і логіку оформлення. Якщо дата початку навчання – 1 вересня 2015, то дату закінчення не можна писати так: 31.06.17. Здавалося б, очевидно, але з досвіду спікерів трапляється й не таке. І доволі часто.
  • Ніколи не забувайте вказувати в темі електронного листа, що саме ви надсилаєте. Як вже зазначалось раніше, у компанії надходить щоденно до 1000 повідомлень. Їх сортують за темами, вказаними у листах. Якщо ви забули уточнити, що це ваше резюме, воно може й не потрапити до папки, де його розглянуть. Також надсилайте резюме винятково як вкладений файл, а не в самому «тілі» листа. Адже вашому ректутеру потім доведеться його оформляти самотужки. І от ви ще не почали працювати, а вже принесли зайвий клопіт і створили про себе перше негативне враження. Вітаю!
  • Не забувайте про оригінальність. Чим креативніше та систематизованіше ваше резюме, тим більші шанси, що його візьмуть до уваги. Хороший варіант – резюме-інфографіка. Головне пам’ятати про моногамність та стриманість у стилі. Спікери запропонували два сайти, на яких можна безкоштовно і дуже просто створити цікаві та нестандартні резюме: https://www.kickresume.com та https://www.easel.ly.

Оскільки основною аудиторією на зустрічі були студенти, у багатьох виникло запитання, а що ж робити, коли ти дуже хочеш працювати у конкретній фірмі, але абсолютно не маєш досвіду роботи, а його якраз вимагають. То що, не надсилати резюме?

«Для цього існують стажування», – рекомендують спікери. У випадку абсолютної відсутності досвіду краще попроситись на короткотривалу безоплатну роботу. «Насправді, компаніям вигідно виховувати собі майбутніх працівників такими, як їм потрібно. Але не вимагайте за це грошей, адже вас вчать, а це з вашого боку теж чогось мало б коштувати…», – аргументує Лідія. А опісля стажування у вас є реальні шанси отримати роботу, адже вас вже знають, вас «зліпили» під потрібний формат і перевагу на вакантне місце нададуть саме ВАМ.

Також перед тим, як надсилати резюме, дуже важливо знати, чим саме займається фірма, які її цінності, принципи. «Якщо ваші життєві пріоритети – любов, мир у світі і добро, то, радше за все, вам буде не дуже комфортно у компанії, що займається вимаганням заборгованостей», – весело зазначає Лідія.

Вказуйте все, що реально збільшить ваші шанси на отримання посади. Онлайн-курси, волонтерства, тренінги, стажування, – все це показує, що ви вчились і працювали, а не сиділи склавши руки. Доводить, що ви маєте життєвий досвід і корисні навички. Але формуючи цей абзац у своєму резюме, не забувайте про пункт №2 у списку «Ніколи НЕ».

Ви повинні знати, скільки ви коштуєте. Вас можуть запитати, скільки ви б хотіли отримувати, і це нормально. Перед тим, як іти на співбесіду, промоніторте ринок і визначтесь, яка ціна у ваших здібностей.

Ну і головне – ваші контактні дані. Перевірте ще раз, чи правильно ви вказали свій номер телефону і чи це точно ВАШ номер, а не вашої дівчини, яка цілком вже може бути колишньою на момент, коли вам передзвонять і запропонують роботу. Та ви про це так ніколи й не дізнаєтесь!

Джерело: Креденс

...то поділися з друзями:)
  • 31
    Shares
  • 31
    Shares
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх