Співбесіда за 15 хвилин: вразити і отримати роботу

Олег Солодяк. Фото: Вікторія Вередіна

Ти наполегливо працюєш, проходиш онлайн-курси, читаєш книги, але й досі не знаєш як вразити роботодавця? То ж як зробити так, щоб за кілька хвилин розкритись повністю, подати себе у виграшному ракурсі для Олега Солодяка не секрет. 7 років у сфері навчання персоналу допомогли йому знайти шлях досягнення омріяних цілей. Він виділяє топ-10 помилок, що перешкоджають кандидату пройти співбесіду:

 

Немає зацікавленості та ентузіазму.

Ідеального віку для старту кар’єри немає, все індивідуально. Не ведись на слова інших. Для роботи потрібна не лише освіта, а й моральна готовність, яка, на жаль, не з’являється разом з дипломом. Буває так, коли люди приходять на співбесіду лише задля зарплатні, то зацікавлення до компанії немає. Так робити не варто. Шукай задоволення, незважаючи на фах. Тоді кожен день буде приємним.

Відсутність підготовки.

Дати долі можливість вирішити Твоє майбутнє  звучить сучасно, проте результату мало. Зваж усі «за» та «проти». Розстав пріорітети. Визнач ціль і лише тоді дій. Підходь з розумом до справи, а не пускай на самотік. Насправді, так Ти швидше визначиш що для Тебе важливо і вже тоді з ентузіазмом набереш обертів. Уважно переглядай опис до вакансій. Якщо компанія шукає QA, а Ти 4 роки вивчав історію Англії, мабуть, краще переглянути інший розділ на studlava.com.

Повір, для кожного є вакансія, Ти потрібен світу!

Сумніви та невпевненість.

Без сумнівів, самозакоханість риса погана, але чи є сенс приховувати Твій талант, на якого полює роботодавець? Ні, ні й ще раз ні.

Будь раціональним. Чим Ти хочеш займатись, що близьке до душі? Лише після цього визначся з посадою. Так буде легше отримати задоволення від виконаних завдань. Тоді зникнуть сумніви. Ти будеш впевненим кандидатом, який має чітке бачення майбутнього.

Погана самопрезентація.

Досвід є, запал теж, а з самооцінкою проблеми. Навчись бачити світлу сторону медалі. Ти часто працюєш, відвідуєш різноманітні тренінги, а подати це все не можеш. Не бійся визнати власні «плюси». Інколи егоїзм корисний.І, насправді, це важлива навичка. Таким чином ти показуєш вміння оцінки ситуації та поточних справ. Подумай, що в Тобі унікального та неповторного. Вивчаєш програмування та займаєшся боксом? Чудово, отже Тобі присутня кмітливість та витривалість, а це не просто.

«Сіра мишка».

Не губись в натовпі! Кожен з нас унікальний в певній справі. Витрати кілька годин, а то й днів, щоб віднайти «родзинку». Зроби індивідуальність своїм життєвим кредо. Повір, вміння презентувати себе надзвичайно важливе в сучасному світі. Таких шукають й цінують. Тож, закриватись у собі не Твій варіант. Keep calm and act!

Незнання роботодавця.

Якби це не звучало смішно, але так, на сьогодні це проблема. Викинь лінь, сконцентруйся. Виділити 5 хвилин на перегляд сайту компанії дуже легко. Покажи, що Тобі важливі корпоративні цінності, а команда – єдиний механізм. Дізнайся, на який ринок орієнтується компанія, що актуальне.

Мало конкретики.

«Я пунктуальний, товариський, наполегливий, працелюбний» Ти лише перечислюєш «стандартні» прикметники, а не надаєш їм підтвердження.

Люди цінують відкритість та вміння похвалити себе, показати світлі сторони, а не порожні балачки. Давай приклади, це допоможе як рекрутеру так і кандидату, справді, показати на справі — унікальність, що легко виокремить серед інших претендентів. Так одразу й неозброєним оком сильні сторони проявляться.

Багато зайвих питань.

Виявляти зацікавленість до бажаної посади компанії— класна риса. Це ниточка, яка об’єднує Тебе та рекрутера й ставить «додаткові бали» в резюме. Спробуй погратись з цим, віднайти свій стиль та зацікавити людина, яка проводить співбесіду. Проте, часта гра приводить до залежності, тому спробуй не переходити межі. Бізнес відносини залишаються, Ти на співбесіді, а не на зустрічі з другом, якого давно не бачив. Просто пам’ятай, завжди є межа, яку не варто переступати. Питання питаннями, а надмірна їх кількість призведе лише до роздратування. Тож, будь в темі й підходь розумно до отримання нової інформації.

Світлина від Studlava/Робота для студентів.
Олег Солодяк. Фото: Вікторія Вередіна

NB:

  •         Пам’ятай про мову твого тіла. Тут важливий зоровий контакт, впевненість. Забудь про метушливість та лишні рухи. До речі, погана осанка нікому не личить. Вір в себе, будь впевненим.
  •         Уважність й ще раз уважність. Зверни увагу на питання, які задають Тобі. Відповідай чітко, не відходь від розмови. «Відповідаючи на запитання наводь приклади, поясніти при цьому важливість і переваги» – радить нам тренер
  •         «Іноді маленька неточність дозволяє зекономити тонну пояснень. Це, можливо, допоможе Тобі виграти раунд, але не гру» Будь чесним у відповідях.

Час підбивати підсумки. Відкритість та чесність завжди в тренді. Не зважаючи на час, ключ до роботодавця знайдено. Ми врахували типові помилки, щоб Ти зміг отримати бажане одразу. Головне, зберігай унікальність. Не губись серед натовпу, не наслідуй його, а йди своєю стежкою. Готуйся до співбесіди!

...то поділися з друзями:)
  • 23
    Shares
  • 23
    Shares
Записи створено 86

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх