5 способів працювати краще, а не більше

5 способів працювати краще, а не більше

“Працювати багато”‒  дуже шкідлива звичка. Іноді дуже важко «відключитися» від роботи в кінці дня або не думати про роботу на вихідних. Набагато легше «провалитися» у постійну роботу, ніж навчитись працювати ефективно і впорядкувати час таким чином, щоб вистачало і на себе. Існує декілька методів боротьби з цією проблемою.

  1. Зроби більше перерв: поважаючи свої природні потреби.

У одній із своїх книг Стівен Кові розповідає історію про дереворуба, у якого з часом пила стає все “тупішою”, але  він продовжує рубати дерева. Якщо  дереворуб припинив би розпилювати дерева , та зробив паузу, щоб  загострити свою пилу, він   повернувся б  до розрізання дерева з гострим лезом, таким чином врятував би час і зусилля, та  мав би більшу ефективність в довгостроковій перспективі. Цю аналогію легко запам’ятати, але важко впровадити на практиці. За Кові “Загострення пилки” символізує збереження та збільшення найважливішого активу, який Ти маєш себе. Це означає мати збалансовану програму самозбереження в 4 сферах життя: фізична, соціально-емоційна, ментальна та духовна.

В основному, наш мозок здатний зосередитись лише на 90 хвилин і після цього потребує щонайменше 20 хвилин відпочинку.

Невеликі перерви протягом дня необхідні для того, щоб “перезавантажити” свої думки.

Ще одним способом впровадження перерв у роботі є праця в невеличких проміжках часу. Потрібно встановити таймер на 25 хвилин, і коли час пройде зроби невелику перерву.

Якщо Ти дійсно обмежений в часі перейди на інше завдання для відпочинку. Якщо Ти коли-небудь пробував 7-хвилинне тренування, ти зрозумієш, як це працює. Коли Ти тренуєш ноги, твої руки відпочивають і навпаки, коли Ти починаєш робити вправи руками, відпочивають ноги.

  1.  Короткий Сон один з найефективніших способів покращити роботу

Дослідження показали, що сон призводять до поліпшення когнітивних функцій, творчого мислення та продуктивності пам’яті. Зокрема сон допомагає нам краще сприймати та зберігати інформацію, а також сприяє навчанню.

Коли щось запам’ятовується вперше, ці дані є “крихкими” і можуть легко забутися, особливо якщо мозок в цей період часу обробляє багато інформації. Сон дозволяє зберігати інформацію в корі головного мозку. Дослідження показують, що  ті робітники, які “дрімали” показують кращий результат, ніж ті, які не спали взагалі. Короткий сон допомагає не лише запам’ятовувати необхідну інформацію, він допомагає також  уникнути перегорання на роботі.  

Людське тіло запрограмоване на дворазовий сон : довгий вночі і короткий вдень, саме тому наші енергетичні рівні падають і ми почуваємось соннними і млявими після обіду. Обідня “дрімота” є хорошим способом відновити сили і продовжувати працювати, якщо ж немає можливості поспати то потрібно слухати своє тіло і зробити хоча б перерву.

  1. Проводь час на свіжому повітрі

Даніель Големан, автор книги: “Прихована сила досконалості” , пропонує провести час на природі, щоб допомогти  розслабити  розум та “оновити” увагу. У своїй книзі він згадує про експеримент, який показує наскільки розслабленими почуваються люди, гуляючи в парку, порівняно з тими, які прогулюються шумними міськими вуличками.

Дослідження показало, що для прогулянок містом потрібно зосереджувати увагу на навігації, таким чином наш мозок не може розслабитись. Час проведений на природі, допомагає нашому мозку достатньо “відпочити”, щоб повернувшись на роботу ми мали змогу концентруватись на завданнях.

Крім того, інші дослідження показали, що для учнів мотивація до навчання вища, коли вони навчаються на свіжому повітрі, а не в класі.

  1. Переміщайся, та працюй блоками

Якщо є можливість працювати в різних місцях, то варто час від часу міняти локацію. Існує метод (розроблений  Joel Runyon ), який має назву “Робоча станція попкорн”. Ідея полягає в тому, щоб виконувати різні види робіт в різних місцях (кафе, робочих зонах і навіть пабах) . “Робоча станція попкорн” починається з чіткого, продуманого списку завдань. На кожному місці ти повинен знати, що ти збираєшся робити, перш ніж прийти у це місце.

Корисним є також розбивати своє завдання на розділи (якщо є можливість, то кожен розділ може мати іншу локацію), а розділи в свою чергу розбиваються на чіткі завдання.

Список завдань можна складати якзавгодно, проте слід пам’ятати, що важливим елементом є не саме виконання завдання і переміщення до іншого місця, а досягнення мети завдання.

Навіть якщо Ти виконуєш свою роботу на одному робочому місці, “розбивай своє завдання на шматки” і встановлюй “точки” для зупинки, що сприятиме продуктивності праці та буде гарним способом для збільшення перерв протягом роботи.

  1. Перевірка електронної пошти це перше, що необхідно робити зранку

Це мабуть суперечить тому , що ти читав раніше про продуктивність праці. Проте існує декілька способів як це допомагає бути більш продуктивним протягом дня.

Особливо, якщо  потрібно тісно співпрацювати з іншими, важливо перевірити пошту, перш ніж почати робочий день, і переконатися, що Ти перебуваєш на тій же “сторінці”, що і всі інші.

Перегляд пошти вранці, допомагає прийшовши на роботу вранці знати про всі зміни, які відбулися та мати можливість спланувати свої дії, або ж підкоректувати плани.

Звісно це потрібно не кожному, проте, якщо робоча інформація змінюється швидко і часто  це хороший спосіб завжди бути “в курсі справи”.

Джерело: 5 Unusual Ways to Start Working Smarter, Not Harder

...то поділися з друзями:)
  • 25
    Shares
  • 25
    Shares
Записи створено 33

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх