Як написати виграшний мотиваційний лист

avi-richards-183715-compressor

Сьогодні неможливо податись на вакансію, навчальні курси або стипендійні програми без мотиваційного листа. Тенденція полягає в тому, що, навіть якщо у Тебе є відмінні оцінки, винятковий професійний досвід і рекомендації, але Ти недостатньо майстерний, щоб “зарекомендувати себе” як при розмові, так і в письмовій формі, то Ти, ймовірно, не будеш підходящою кандидатурою.
Однак, якщо навички письма не є Твоєю сильною стороною, не розчаровуйся! Якщо Ти будеш уважно дотримуватись цих  порад, то безсумнівно, зможеш написати виграшний мотиваційний лист!

Знай свої цілі

Потрібно чітко розуміти чому ця посада є важливою для Тебе, що Ти отримаєш від цієї роботи, яку користь від знань, здобутих на ній, Ти отримаєш в майбутньому. Амбіції і чітко поставлені цілі ‒ це вже половина успіху у Твоєму формуванні мети.

Проаналізуй аудиторію

Важливо точно знати, чому просять написати мотиваційний лист та хто буде його читати. Наприклад, якщо Ти подаєшся на відповідальну вакансію, то серйозний тон і формальна структура є обов’язковими. Коли ж подаєш заявку на волонтерську, креативну посаду, то маєш шанс отримати додаткові бали за те, що будеш використовувати екстраверсійний, дружній та кумедний стиль написання.
Крім того, надзвичайно важливо створювати новий мотиваційний лист для різних вакансій та програм, навіть якщо Тобі здається, що Ти написав ідеальний мотиваційний лист для попередньої програми. При написанні потрібно зважати на особливості обраної вакансії.

Виділи те, чого Тобі вже вдалося досягнути

Хоча зазвичай Ти надсилаєш свій мотиваційний лист для доповнення резюме, та це не заважає ще раз нагадати про Твій досвід та про те, як це допоможе Тобі у виконанні нового завдання, оскільки це не завжди достатньо зрозуміло з резюме. Більше того, прочитавши сотні резюме, роботодавці не пам’ятають, де Ти проходив стажування, але якщо Ти скажеш їм, як цей досвід змінює Твій професійний підхід і які речі Ти дізнався там, що можуть бути корисними на новій посаді, це скоріш за все буде враховано при виборі кандидата.

Будь оригінальним

Людям, які працюють з заявками кандидатів (на роботу, на стипендійні програми) доводиться щодня читати одне і теж. Про те, як хтось змалку знав, що він хоче стати ветеринаром, про те, як тривале перебування за кордоном відкриє нові перспективи та покращить мовні навички та про те, як хтось відчуває, що  ця робота була створена саме для нього. Ти звісно ж не хочеш приєднатись до категорії “нудних кандидатів”? Навіть якщо іноді придумати щось оригінальне здається майже неможливим, спробуй здивувати роботодавця написаним та виділитись з натовпу. Рекрутера не цікавить те, як Ти запам’ятав вимоги до кандидата, але наскільки Ти творчий, креативний, мотивований та чи володієш  якостями, яких немає у інших.

Повір в себе

Це може здатися дивним, але кожне слово, яке Ти пишеш у мотиваційному листі ‒ це Твоє дзеркало. Прочитавши написане, експерти за декілька секунд зрозуміють який Ти насправді. Якщо з Твого мотиваційного листа видно, що Ти не віриш в себе і не вважаєш себе найкращим кандидатом, тоді чому вони повинні брати Тебе на роботу?
Навіть якщо ти сумніваєшся у своїх можливостях, тоді кожного разу коли сідаєш працювати з мотиваційним листом, закрий свої очі на 10 хв. і уяви, що Ти вже працюєш на омріяній роботі, або навчаєшся в університеті своєї мрії.

Написати мотиваційний лист тепер не проблема? Тепер потрібно підготуватись до наступного кроку ‒ до співбесіди. Не знаєш, що зробити, щоб вразити роботодавця? Корисні поради шукай тут.

Джерело: 5 tips to help you write the winning motivation letter!

...то поділися з друзями:)
  • 16
    Shares
  • 16
    Shares
Записи створено 5

Схожі записи

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх